Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Polícia v Turecku vykonala razie a zadržala najmenej 20 ľudí

Turecká polícia v sobotu 22. júna 2013 použila vodné delá na rozohnanie protivládnych demonštrantov, ktorí sa opäť zišli na istanbulskom námestí Taksim. Foto: FOTO TASR/AP

Demonštrácie sa začali 31. mája a rýchlo prerástli do rozsiahlych demonštrácií proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankara 25. júna (TASR) - Turecká polícia vykonala razie v domoch v hlavnom meste Ankara a zadržala najmenej 20 ľudí, ktorí boli zapojení do protivládnych protestov. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Anatólia.

Príslušníci polície prehľadali domy na približne 30 adresách. Ľudia, ktorých zatkli, mali údajne väzby s "teroristickými" skupinami. Boli tiež podozriví z "útokov na políciu a na okolité prostredie" protestov, ktoré v krajine trvajú už takmer tretí týždeň.

Demonštrácie sa začali 31. mája a rýchlo prerástli do rozsiahlych demonštrácií proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Nasledoval tvrdý zásah polície proti pokojným demonštrantom. Protesty v niektorých okamihoch sprevádzali násilnosti. Erdogan obvinil z účasti teroristické skupiny.

V pondelok protestovali tisíce ľudí v Istanbule proti súdnemu rozhodnutiu, ktorým sa dostal na slobodu policajt obvinený zo zabitia demonštranta, doplnila agentúra AP.

Obama a Erdogan telefonicky diskutovali o protestoch v Turecku
Americký prezident Barack Obama v telefonickej diskusii s tureckým premiérom Tayyipom Erdoganom hovoril o nedávnych protestoch v Ankare. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Šéf Bieleho domu v pondelkovom rozhovore zdôraznil význam nepoužitia násilia, a tiež právo na zhromažďovanie sa. Obaja politici diskutovali aj o situácii v Sýrii vrátane použitia chemických zbraní sýrskym režimom.

V Turecku vyvolali vlnu protivládnych protestov zásahy polície proti demonštrantom, ktorí protestovali proti spornej prestavbe parku Gezi v Ankare. Erdogan nakoniec súhlasil s referendom o tejto otázke.