Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko a Turecko vedú po zostrelení ruského lietadla slovnú vojnu

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters dnes Putin vyhlásil, že z pohľadu Moskvy sa zdá, akoby sa Ankara zámerne snažila zaviesť vzťahy s Ruskom do slepej uličky.

Ankara 26. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes slovne zaútočil na Rusko, keď ho obvinil, že zneužíva svoj boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii ako zámienku na útoky voči opozičným skupinám v snahe posilniť pozíciu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra AP.

Bez toho, že by sa zmienil o Rusku, Erdogan tiež vyzval na predloženie dôkazov o tom, že Turecko nakupuje ropu a plyn od IS, pričom podobné tvrdenia označil za hanebné.

S tvrdením, že tureckí vládni úradníci profitujú z predaja ropy od IS, prišiel v stredu ruský premiér Dmitrij Medvedev. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa vyhlásil, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi používajú turecké územie na prípravu útokov v Sýrii i v iných štátoch.

"Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu," vyhlásil Erdogan. Dodal, že "ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku", čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

Erdogan dnes toto konanie tureckej hliadkujúcej stíhačky označil za "automatickú reakciu" v súlade s pokynmi, ktoré vojaci dostali od svojich nadriadených. Uviedol, že Turecko pri utorkovom zostrelení lietadla necielilo na Rusko, ale súčasne vyhlásil, že ak by jeho krajina čelila "rovnakému narušeniu (svojho vzdušného priestoru) dnes, odpovedala by rovnako".

Pravidlá tureckej armády sú osobitnou kapitolou nezhôd s Ruskom ohľadom politiky v Sýrii, spresnil Erdogan, ktorý avizoval, že Ankara bude pokračovať v podpore umiernených povstalcov v Sýrii a ozbrojencov z tamojšej turkménskej menšiny, ktorí bojujú proti vláde a armáde Asada. Toho zasa podporuje Rusko, ktoré koncom septembra vyslalo do Sýrie lietadlá, aby náletmi na pozície protivládnych povstalcov pomáhali sýrskej armáde dobyť stratené územia.

Erdoganove vyjadrenia boli zrejme aj reakciou na dnešné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vyhlásil, že niektoré krajiny získavajú milióny a miliardy dolárov za podporu IS a jeho obchodovania s ropou a ľuďmi.

"Teroristov, ich ilegálne obchodovanie s ropou, ľuďmi, drogami, umeleckými dielami, zbraňami nielen kryli a kryjú, ale ktosi na tom aj stále zarába, milióny a miliardy dolárov," vyhlásil dnes Putin na slávnostnom prijatí nových veľvyslancov v Rusku.

Dodal, že akékoľvek pokusy "ospravedlniť" akcie teroristov a podporovať ich by mali byť považované za spoluvinu.

V súvislosti s utorkovým incidentom dnes Putin kritizoval, že Ankara Moskve ešte stále neposkytla náležité vysvetlenie, neponúkla náhradu škody ani prísľub o potrestaní vinníkov. Putin znova zopakoval, že zostrelenie ruského bombardéra bolo porušením medzinárodného práva a "protirečí zdravému rozumu". Vyhlásil, že ruský stroj bol zostrelený nad sýrskym územím.

Podľa agentúry Reuters dnes Putin vyhlásil, že z pohľadu Moskvy sa zdá, akoby sa Ankara zámerne snažila zaviesť vzťahy s Ruskom do slepej uličky. Znovu zdôraznil, že zostrelenie Su-24 bolo ranou do chrbta "od tých, ktorých sme považovali za partnerov v boji s terorizmom". Súčasne vyjadril nádej na skorý vznik "širokej protiteroristickej koalície, ktorá bude pôsobiť ako jednotná sila a podporí snahy Ruska" v boji s terorizmom.

Medvedev nariadil vláde pripraviť opatrenia ako odvetu za akt agresie Turecka


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol dnes dohady o zrušení projektov, ktoré má Turecko rozpracované s Ruskom. Erdogan ich podľa agentúry Reuters označil za "emocionálne" a "nehodné politikov".

Medzičasom však ruský premiér Dmitrij Medvedev svojej vláde nariadil, aby vypracovala zoznam opatrení, ktoré zahŕňajú aj zmrazenie spoločných investičných projektov s Tureckom. Medzi vládnymi opatreniami by malo byť aj obmedzenie dovozu potravín z Turecka.

Zo strany Ruska ide o odvetné opatrenie za utorkový incident v sýrsko-tureckom pohraničí, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24.

Medvedev dnes pred rokovaním svojej vlády v Moskve označil útok tureckej armády na ruské lietadlo za akt agresie proti Ruska a uviedol, že v reakcii naň budú prijaté opatrenia "vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru". Dodal, že vojenské a diplomatické opatrenia už boli prijaté a budú "nasledovať ešte ďalšie vrátane ekonomických".

Erdogan dnes konanie tureckej patrolujúcej stíhačky označil za "automatickú reakciu" v súlade s pokynmi, ktoré vojaci dostali od svojich nadriadených.

Pravidlá tureckej armády sú osobitnou kapitolou nezhôd s Ruskom ohľadom politiky v Sýrii, spresnil Erdogan, ktorý avizoval, že Ankara bude pokračovať v podpore umiernených povstalcov v Sýrii a ozbrojencov z tamojšej turkménskej menšiny, ktorí bojujú proti vláde a armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Toho zasa podporuje Rusko, ktoré koncom septembra vyslalo do Sýrie svoje lietadlá, aby náletmi na pozície protivládnych povstalcov pomáhali sýrskej armáde dobyť stratené územia.

Ruské agentúry dnes informovali, že na ruských hraniciach stoja kamióny s potravinami z Turecka, ktoré ruské úrady podrobujú prísnej kontrole. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vysvetlil, že kontroly tureckých kamiónov na hraniciach Ruska, ku ktorým teraz dochádza, majú rôzne príčiny vrátane teroristickej hrozby.

Zdôraznil, že o uvalení embarga na dovoz z Turecka sa v Rusku neuvažuje. Uviedol však, že sa prijímajú dodatočné kontrolné opatrenia kvôli zvyšujúcim sa prejavom extrémizmu, čo je podľa neho "prirodzené, tým skôr v podmienkach, keď sú kroky Tureckej republiky nepredvídateľné," čím narážal na zostrelenie ruského lietadla.

Erdogan vyzval na prijatie novej ústavy, dala by mu širšie právomoci


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opätovne vyzval parlament, aby vypracoval návrhu novej ústavy, ktorá udelí hlave štátu širšie výkonné právomoci. Argumentoval tým, že bohatým krajinám lepšie vyhovuje prezidentský systém.

"Pozrite sa na svet. Takmer všetky rozvinuté krajiny majú prezidentský alebo poloprezidentský systém," citovala Erdogana tlačová agentúra Reuters. "Prípravy na novú ústavu treba odvážne uskutočniť, aby sme ju mohli predložiť na posúdenie občanom," povedal na stretnutí s predstaviteľmi miestnej správy.

Za spomalený hospodársky rast Turecka, zvyšujúcu sa nezamestnanosť a vysoké úrokové sadzby môžu podľa Erdogana štyri po sebe idúce voľby.