Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turecko si predvolalo rakúskeho diplomata pre titulok o sexe s deťmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Ankarou a Viedňou sú v posledných týždňoch napäté vzhľadom na vyjadrenia, ktoré sa týkali vývoja v Turecku po neúspešnom pokuse o prevrat z polovice júla.

Ankara 15. augusta (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ešte v sobotu rakúskeho chargé d'affaires. Stalo sa tak v súvislosti so spravodajským titulkom, ktorý sa objavil v tento deň na obrazovke v hale viedenského letiska a tvrdil, že na území Turecka je dovolený pohlavný styk s osobami mladšími ako 15 rokov.

Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa tureckého rezortu diplomacie. Ankara podľa neho touto cestou podala oficiálny protest proti zverejňovaniu takýchto "skreslených" informácií. Zverejnila tiež vyhlásenie, v ktorom obviňuje rakúskych predstaviteľov z podnecovania k "očierňovaniu" Turecka.

Vzťahy medzi Ankarou a Viedňou sú v posledných týždňoch napäté vzhľadom na vyjadrenia, ktoré sa týkali vývoja v Turecku po neúspešnom pokuse o prevrat z polovice júla. Podľa rakúskych predstaviteľov smeruje Turecko k diktatúre a jeho prístupové rokovania s EÚ by mali byť prerušené. Turecký minister zahraničných vecí medzitým označil Viedeň za "metropolu radikálneho rasizmu".

Turecká vláda už pred niekoľkými týždňami požadovala, aby sa na viedenskom letisku nezobrazoval iný titulok, podľa ktorého dovolenkári cestovaním do Turecka podporujú tamojšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Titulok o sexe s deťmi podľa zdroja AP zmizol po intervencii tureckého veľvyslanca vo Viedni.

Najnovší incident sa týka júlového rozhodnutia tureckého ústavného súdu zrušiť článok trestného zákonníka, definujúceho všetky sexuálne akty s maloletými ako zneužívanie detí. Sudcovia tak vyhoveli požiadavke kolegov, ktorí argumentovali tým, že niekto, s kým má dobrovoľný styk napríklad 15-ročná osoba, by nemal byť trestaný rovnako ako človek, ktorý sexuálne zneužíva štvorročné dieťa.

Uvedené rozhodnutie vyvolalo medzi bojovníkmi za práva detí obavy, že povedie k častejšiemu sexuálnemu zneužívaniu detí v Turecku. Predmetný zákon však zostáva v platnosti ďalších šesť mesiacov, aby mal parlament čas nahradiť ho novou úpravou.

Ministerstvo zahraničných vecí v Ankare vyhlásilo, že Turecko zostáva verné svojim medzinárodným záväzkom ohľadne práv detí a "uvedomuje si svoje povinnosti".