Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Z mínomentného útoku na školu viní Turecko Islamský štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Cagdas Erdogan

Rakety, ktoré zasiahli mesto Kilis, boli podľa informácií z tureckých vojenských zdrojov vypálené z pozícií extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii.

Istanbul 18. januára (TASR) - Výbuch mínometného granátu, ktorého úlomky dnes zasiahli areál základnej školy v meste Kilis v rovnomennej provincii na juhovýchode Turecka, si vyžiadal jednu obeť.

Informoval o tom úrad guvernéra provincie, podľa ktorého v dôsledku zásahu projektilom rakety prišla o život upratovačka školy. Jedna žiačka školy v tínedžerskom veku utrpela zranenia, s ktorými ju previezli do nemocnice.

Úrad guvernéra provincie Kilis okrem toho spresnil, že na pole v blízkosti zasiahnutej školy dopadli ešte ďalšie dve rakety, ktoré nespôsobili obete na životoch, zranenia ani materiálne škody.

Agentúra Reuters odvolávajúca sa na turecké vojenské zdroje uviedla, že podľa údajov z vojenských radarov rakety, ktoré zasiahli mesto Kilis, boli vypálené z pozícií extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii. Podľa rovnakého zdroja turecká armáda už medzičasom podnikla odvetný útok.

Turecký denník Hürriyet na svojej webovej stránke napísal, že v blízkosti zasiahnutej školy sú ešte ďalšie tri školy. Tento areál je vzdialený len osem kilometrov od hraníc so Sýriou, kde v posledných troch dňoch zaznamenali zintenzívnenie ozbrojených zrážok.

Podľa denníka úrady nariadili evakuáciu žiakov a študentov škôl. Starosta mesta vyzval obyvateľov, aby zachovali pokoj a nereagovali na provokácie.

Pri útoku PKK v provincii Širnak prišli o život traja tureckí policajti

Životy troch policajtov si v noci nadnes vyžiadal výbuch míny nastraženej pri ceste v provincii Širnak na juhovýchode Turecka. Ďalší štyria policajti boli pri útoku zranení. Informovali o tom dnes turecké bezpečnostné zdroje.

Od vlaňajšieho júla, keď sa skončilo prímerie uzavreté v roku 2013 medzi vládou v Ankare a kurdskými povstalcami, je juhovýchod Turecka prakticky denne dejiskom ozbrojených zrážok, pri ktorých už prišli o život desiatky ľudí.

Podľa bezpečnostných zdrojov nastražená nálož explodovala pod obrneným policajným autom v nedeľu asi o 22.30 h miestneho času. Útok sa odohral v okrese Idil v provincii Širnak pri turecko-sýrskych štátnych hraniciach.

Približne v rovnakom čase bojovníci Strany kurdských pracujúcich (PKK) zaútočili aj na základňu tureckej polície v tejto oblasti. Táto prestrelka si nevyžiadala obete na životoch.

V mestách Cizre (vysl. Džizre) a Silopi, ktoré sa tiež nachádzajú v provincii Širnak, platí od 14. decembra 2015 zákaz vychádzania, keďže turecké vládne jednotky tam vedú boj s kurdskými povstalcami.

Podľa informácií tureckej armády zabili od začiatku bezpečnostných operácií v Cizre 320 militantov a v Silopi 101. Prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) tvrdí, že o život za ten čas prišlo aj najmenej 100 civilistov.

PKK, ktorá bojuje za kurdskú autonómiu v Turecku, začala so svojím ozbrojeným bojom v roku 1984. V USA i EÚ je považovaná za teroristickú organizáciu.