Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecko zaútočilo na ciele Islamského štátu v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K náletom došlo deň po tom, ako Turecko oznámilo, že dalo Spojeným štátom súhlas s využívaním vojenskej základne Incirlik pri útokoch na IS v Sýrii a Iraku, kde islamisti kontrolujú rozsiahle územia.

Istanbul 24. júla (TASR) - Tri turecké stíhacie lietadlá typu F-16 dnes podnikli nálety, ktorých terčom boli pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovala o tom turecká štátna televízia TRT.

Podľa denníka Hürriyet turecké stíhačky útočili z tureckého územia a nevstupovali do vzdušného priestoru Sýrie.

K náletom došlo deň po tom, ako Turecko oznámilo, že dalo Spojeným štátom súhlas s využívaním vojenskej základne Incirlik pri útokoch na IS v Sýrii a Iraku, kde islamisti kontrolujú rozsiahle územia. Podľa správ tureckých médií bola dohoda o využívaní strategicky významnej základne ležiacej neďaleko juhotureckej Adany, dokončená v noci zo stredy na štvrtok.

Agentúra DPA pripomenula, že Washington vyvíja tlak na Ankaru, aby zohrávala aktívnejšiu rolu v boji proti IS vo svojich pohraničných oblastiach so Sýriou. Turecko doposiaľ nedovoľovalo medzinárodnej koalícii pod vedením USA, bojujúcej proti IS v Sýrii, aby využívala Incirlik na štarty bombardovacích lietadiel. Výnimku majú v tomto smere len americké bezpilotné stroje.



Náletom tureckých stíhačiek predchádzala ozbrojená potýčka v sýrsko-tureckom pohraničí - na území tureckej provincie Kilis, pri ktorej prišiel o život jeden turecký vojak. V odvetnom útoku turecké jednotky usmrtili jedného islamistu. Ako spresnil turecký denník Hürriyet, išlo o prvú prestrelku tureckej armády s IS.

Turecko má za sebou búrlivý týždeň, keď sa v pondelok v pohraničnom meste Suruč odohral samovražedný atentát, pri ktorom zahynulo 32 prokurdských aktivistov. Útočníkom bol pravdepodobne mladý muž, ktorý sa krátko pred útokom vrátil zo Sýrie, kde údajne bojoval v radoch IS.