Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Turecko: Súčasná situácia komplikuje dodanie pomoci do pásma Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa po stretnutí v Tel Avive vo štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Po prekvapivom sobotňajšom útoku militantov z hnutia Hamas na Izrael nariadil premiér Benjamin Netanjahu úplnú blokádu pásma Gazy vrátane prerušenia dodávok elektriny, potravín a vody.

Ankara 12. októbra (TASR) - Turecký minister obrany Yasar Güler vo štvrtok povedal, že Ankara je pripravená poslať Palestínčanom v pásme Gazy humanitárnu pomoc. Jej dodanie však komplikuje konflikt medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR píše podľa správy agentúry Reuters.

"Situácia v regióne je veľmi zložitá. Za súčasných okolností je veľmi ťažké poskytovať tam pomoc," uviedol Güler. Dodal, že turecké vzdušné sily môžu humanitárnu pomoc doručiť, ak dostanú poverenie od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana.

Po prekvapivom sobotňajšom útoku militantov z hnutia Hamas na Izrael nariadil premiér Benjamin Netanjahu úplnú blokádu pásma Gazy vrátane prerušenia dodávok elektriny, potravín a vody.

Podľa Erdogana sa Turecko už začalo pripravovať na poskytnutie humanitárnej pomoci do regiónu a diskutoval o tom aj s ostatnými partnermi. Ankara však oficiálne neoznámila, kedy prípadnú pomoc pošle.

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa na rokovaniach medzi Egyptom, Spojenými štátmi, Katarom a Tureckom diskutovalo o dodávkach humanitárnej pomoci cez hraničný priechod Rafah medzi Gazou a Egyptom v rámci "geograficky obmedzeného prímeria".

Egypt vo štvrtok oznámil, že medzinárodnú pomoc pre pásmo Gazy smeruje na letisko Aríš na pobreží Stredozemného mora v provincii Severný Sinaj.

Izrael nevpustí do palestínskeho pásma Gazy žiadne suroviny ani humanitárnu pomoc, kým palestínske radikálne hnutie Hamas neprepustí ľudí unesených počas vpádu na územie Izraela, uviedol vo štvrtok izraelský minister energetiky Jisrael Kac.

Erdogan v tejto súvislosti vyhlásil, že s Hamasom sa začal proces vyjednávania o prepustení izraelských rukojemníkov. Palestínske hnutie tvrdí, že zadržiava 130 ľudí.