Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecký súd potvrdil tresty väzenia pre novinárov z denníka Cumhuriyet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko v ostatnom čase pravidelne vykonáva razie proti Gülenovmu hnutiu, a to napriek kritike ľudskoprávnych aktivistov či Západu.

Ankara 19. februára (TASR) - Turecký odvolací súd potvrdil väzenské tresty pre novinárov a vedúcich pracovníkov opozičného denníka Cumhuriyet. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tieto noviny.

Súd minulý rok odsúdil 14 členov personálu Cumhuriyetu - jedného z mála zostávajúcich médií kritických k vláde - na tresty väzenia pre obvinenia z terorizmu a podpory exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zorganizovania potlačeného pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016.

Denník Cumhuriyet uviedol, že odvolací súd označil tento proces za právoplatný a schválil tresty voči zamestnancom týchto novín. Piati z nich pôjdu za mreže, aby si odpykali zvyšok svojich trestov, ktoré nie sú dlhšie než päť rokov. Iní, ktorých tresty sú prísnejšie, sa odvolajú na vyššom súde.

Turecko v ostatnom čase pravidelne vykonáva razie proti Gülenovmu hnutiu, a to napriek kritike ľudskoprávnych aktivistov či Západu. Od zmareného pokusu o puč z júla 2016 sú v Turecku vo väzbe desaťtisíce osôb podozrivých z prepojenia na Gülena. Vyše 100.000 ďalších ľudí vrátane učiteľov, policajtov či sudcov prišlo o zamestnanie vo verejnom sektore.

Moslimský duchovný Gülen žije v exile v USA a účasť na pokuse o prevrat odmieta.