Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Turecko po krvavých útokoch zatvorilo hraničný priechod so Sýriou

Na snímke ľudia odnášajú zranenú ženu z miesta explóziev tureckom pohraničnom meste Reyhanli Foto: TASR/AP

Prekročiť ho budú môcť iba tureckí občania prichádzajúci zo Sýrie alebo Nesýrčania prechádzajúci cez Turecko.

Ankara 22. mája (TASR) - Turecko zatvorilo svoju stranu posledného hraničného priechodu so Sýriou, ktorý stále kontroluje vláda prezidenta Bašára Asada. Ankara tým posilňuje bezpečnosť po dvoch krvavých bombových útokoch z tohto mesiaca. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Päťdesiatjeden ľudí zahynulo, keď dvojitý bombový útok 11. mája otriasol tureckým pohraničným mestom Reyhanli v južnej provincii Hatay. Zvýšili sa tak obavy, že občianska vojna v Sýrii sa prenáša do susedných štátov.

Turecko obvinilo Sýriu z účasti na bombovom útoku. Vláda v Damasku však popiera akúkoľvek úlohu na tomto násilí.

Turecká vláda uviedla, že hraničný priechod v mestečku Yayladagi, približne 90 kilometrov od Reyhanli, zostane zatvorený jeden mesiac. Prekročiť ho budú môcť iba tureckí občania prichádzajúci zo Sýrie alebo Nesýrčania prechádzajúci cez Turecko.

Nikto však nebude môcť prejsť z Turecka do Sýrie.

Hraničný priechod Yayladagi bol najprv zatvorený deň po bombovom útoku v Reyhanli, aby sa zabránilo útočníkom ujsť do Sýrie.

Turecký predstaviteľ v regióne uviedol, že teraz bude dostatok času na to, aby na hraničnom priechode umiestnili zariadenia na zisťovanie bômb.

Yayladagi je na 900 kilometrov dlhej spoločnej hranici jediným priechodom, ktorého sýrsku stranu má stále pod kontrolou Asadova vláda. Ostatné priechody padli do rúk povstalcov bojujúcich proti prezidentovi.

Turecko oznámilo, že v súvislosti s útokom dvoma bombami uloženými v autách zadržalo 18 Turkov. Dvanásť z nich čelí vážnym obvineniam a sú medzi nimi aj hlavní páchatelia, vrátane majiteľa vozidiel použitých pri útokoch.

Tieto bombové útoky patria k najkrvavejším v novodobých dejinách Turecka.