Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko vraj núti sýrskych migrantov k návratu domov

Sýrski utečenci v utečeneckom tábore v tureckom meste Yayladagi. Foto: TASR/AP

V Turecku sa v súčasnosti podľa údajov Ankary nachádza približne 2,5 milióna utečencov, z nich asi dva milióny pochádzajú zo Sýrie.

Brusel 14. januára (TASR) - Európska komisia (EK) vyšetruje, či turecké úrady naozaj nútia niektorých sýrskych utečencov k návratu do svojej domovskej krajiny. Uviedla to dnes hovorkyňa EK Maja Kocijančičová.

Komisia obvinenia voči Turecku dostala od mimovládnej organizácie Amnesty International, Kocijančičová však spresnila, že exekutíva EÚ zatiaľ nemá žiadne dôkazy, že by sa tak dialo.

"Naša delegácia v Turecku je v kontakte s orgánmi tejto krajiny, aby sa pokúsila získať podrobnejšie informácie, a tiež skúma možnosť vykonávať návštevy v teréne, v niektorých utečeneckých táboroch," uviedla hovorkyňa EK. Podľa jej slov komisia zatiaľ nemôže potvrdiť informácie o tom, že Turecko vyhosťuje ľudí, ktorí žiadajú o poskytnutie medzinárodnej ochrany.

V Turecku sa v súčasnosti podľa údajov Ankary nachádza približne 2,5 milióna utečencov, z nich asi dva milióny pochádzajú zo Sýrie.

EÚ a Turecko sa koncom minulého roka dohodli na akčnom pláne, ktorého cieľom je zastaviť prílev migrantov z Turecka do Európy. Turecká strana výmenou za tento prísľub získala okrem iného finančnú pomoc v počiatočnej hodnote tri miliardy eur, ktorá je určená v prospech sýrskych utečencov na tureckom území.

Avšak ani po podpísaní tejto dohody sa prílev migrantov prichádzajúcich do Európy z tureckého pobrežia Egejského mora výrazne neznížil. Mierny pokles počtu prisťahovalcov je skôr z dôvodu zimy a chladného počasia.