Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Turecko zostrelilo stíhačku sýrskeho letectva

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. FOTO TASR/AP

"Prečo? Pretože, ak dôjde k narušeniu nášho vzdušný priestoru, úder bude silný," povedal turecký premiér Erdogan.

Istanbul 23. marca (TASR) - Turecká armáda zostrelili dnes stíhačku sýrskeho letectva, ktorá prenikla do vzdušného priestoru Turecka. Oznámil to dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

"Sýrske lietadlo narušilo náš vzdušný priestor. Naše stíhačky typu F-16 vyštartovali a lietadlo zostrelili. Prečo? Pretože, ak dôjde k narušeniu nášho vzdušný priestoru, úder bude silný," povedal Erdogan v Istanbule na mítingu svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) pred komunálnymi voľbami vypísanými na 30. marca. Podľa agentúry Reuters tak potvrdil medializované informácie viacerých tureckých médií, ktoré o zostrelení sýrskeho stroja informovali už dnes predpoludním.

Incident potvrdila aj sýrska štátna televízia odvolávajúca sa na zdroj z prostredia sýrskej armády, ktorá zostrelenie svojho stroja označila za "očividnú agresiu" s tým, že lietadlo sýrskej armády uskutočňovalo útok proti povstalcom na území Sýrie. Pilot sa podľa sýrskej televízie stihol katapultovať.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii dopadlo zostrelené lietadlo na územie Sýrie.

Sýrska armáda zvádza od piatka boj s povstalcami o kontrolu hraničného prechodu Kasab, pričom vláda prezidenta Bašára Asada tvrdí, že povstalci svoju ofenzívu uskutočňujú s vojenským krytím zo strany tureckej armády.

Televízna stanica islamistického hnutia Hizballáh, al-Manar, informovala, že na zostrelenie sýrskeho lietadla vystrelili turecké sily dve rakety z územia Turecka.