Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V súvislosti so zabitím sýrskeho novinára Džarfa zatkli tri osoby

Ilustračné foto Foto: TASR

Šéfredaktor proopozičného časopisu Hinta Nadží Džarf zomrel v decembri v nemocnici krátko nato, čo ho na ulici v meste Gaziantep zasiahla guľka.

Ankara 10. januára (TASR) - Troch ľudí zatkli turecké orgány v súvislosti so zabitím sýrskeho novinára v južnom Turecku, informovala dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Šéfredaktor proopozičného časopisu Hinta (www.hentah.com) Nadží Džarf zomrel v decembri v nemocnici krátko nato, čo ho na ulici v meste Gaziantep zasiahla guľka. Za posledných niekoľko mesiacov je tak už tretím sýrskym novinárom, ktorý prišiel v Turecku o život pri útoku.

Anadolu napísala, že polícia zatkla jedného podozrivého a dvoch ľudí, ktorí Džarfovi údajne pomáhali. Uväznenie zadržaných nariadil súd v sobotu popoludní a čaká ich súdny proces. Ďalšie informácie o týchto osobách nie sú k dispozícii, spresňuje agentúra AP.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc so sídlom v Paríži uviedla, že Džarf začal dostávať hrozby po tom, čo nakrútil dokumentárny film o násilnostiach páchaných džihádistickou teroristickou skupinou Islamský štát (IS).

Sunnitská organizácia Islamský štát sa vlani v októbri prihlásila k zodpovednosti za zabitie dvoch ďalších Sýrčanov v Turecku, rekapituluje AP.