Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia vzala do väzby ďalších podozrivých v korupčnej afére

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia dnes vypočúvali najmenej 27 ľudí.

Ankara 20. decembra (TASR) - Turecká polícia zatkla dnes ďalších ôsmich ľudí, ktorých predtým predviedla na výsluch v súvislosti s vyšetrovaním rozsiahlej korupčnej aféry týkajúcej sa okolia premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Vyšetrovaniu sa podrobujú aj synovia troch ministrov Erdoganovej vlády.

Agentúra Anadolu informovala, že medzi ôsmimi zatknutými je aj brat starostu jednej z istanbulských mestách častí, ktorá je baštou Erdoganových prívržencov. Všetci dnes zatknutí môžu čeliť obvineniu z úplatkárstva. Vyšetrovatelia dnes vypočúvali aj ďalších najmenej 27 ľudí.

V rámci pokračujúceho vyšetrovania podozrení z korupcie a bránia úplatkov odvolali dnes v Turecku ďalších 14 vysokých predstaviteľov policajného zboru, informovala agentúra AP. Už predtým bola odvolaná desiatka vysokých policajných dôstojníkov vrátane šéfa istanbulskej polície Hüseyina Čapkina. Zo služby prepustili aj 14 riaditeľov sekcií na riaditeľstve policajného zboru v Ankare.

Kým Erdogan odsúdil zadržanie synov ministrov kabinetu svojej vlády a ďalších osôb ako "sprisahanie, ktorého cieľom je poškodiť jeho vládu", a sľúbil potrestanie sprisahancov, podpredseda vlády Bekir Bozdag dnes vyhlásil, že ide o pokus o diskreditáciu vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) pred voľbami v roku 2014.

Opozičné strany zasa odsúdili odvolanie policajných funkcionárov a vyšetrovateľov ako snahu Erdoganovej strany škandál ututlať. AKP zo všetkých síl "ide aj proti tým, ktorí bojujú proti korupcii a úplatkárstvu," uviedol opozičný poslanec Özcan Yeničeri. Dodal, že sa nedá predpokladať, čo všetko ešte z kauzy vzíde.

Tureckí politickí komentátori spájajú túto kauzu so sporom medzi Erdoganom a v Spojených štátoch žijúcim duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého priaznivci zastávajú významné posty v rôznych vládnych úradoch - od polície a tajných služieb cez súdnictvo až po vedenie Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Gülen sa zaslúžil o to, aby AKP vyhrala od roku 2002 troje po sebe idúcich parlamentných volieb. Pred niekoľkými týždňami však medzi oboma mužmi došlo k sporu, ktorý by sa mohol prejaviť aj v rozdrobení tábora podporovateľov AKP, čo je nepriaznivá správa pred budúcoročnými miestnymi a prezidentskými voľbami. Jedným z ich kandidátov by mal byť aj Erdogan.