Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svet reaguje na zásahy v Sýrii

Nočná obloha so svetelnými stopami raketových striel nad Damaškom počas útoku USA, Francúzska a Veľkej Británie na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Damašek 13. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Stovky Sýrčanov demonštrovali v sobotu ráno na Umajovskom námestí v Damasku a mnohí z nich mávali sýrskymi, ruskými a iránskymi vlajkami na znak odporu po vzdušných útokoch USA, Británie a Francúzska.

Peking/Londýn 14. apríla (TASR) - V súvislosti so sobotňajšími vzdušnými útokmi USA, Británie a Francúzska na Sýriu Čína uviedla, že nesúhlasí s používaním sily v medzinárodných vzťahoch. Akékoľvek vojenské akcie, ktoré obchádzajú Bezpečnostnú radu OSN, podľa Číny porušujú zásady a základné normy medzinárodného práva. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Stanica zároveň zverejnila zoznam krajín, ktoré dosiaľ útoky podporili, a ktoré s nimi nesúhlasili.

Krajiny podporujúce útoky:

- Spojené štáty

- Spojene kráľovstvo

- Francúzsko

- Nemecko

- Turecko

- Saudská Arábia

- Katar

- Kanada

- Japonsko

- Austrália

- Izrael


Krajiny neschvaľujúce útoky:

- Sýria

- Rusko

- Irán

- Čína


Zemanov hovorca: Vojenské riešenie situácie by malo byť poslednou možnosťou



Vojenské riešenie situácie by podľa českého Hradu malo byť až poslednou možnosťou. Na Twitteri to uviedol hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček po sobotňajšom útoku USA, Británie a Francúzska na Sýriu. Zároveň slovne napadol novinárov, neziskové organizácie a kritikov prezidenta Zemana, že podporujú vojnu, informoval spravodajský server ČT24.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko podnikli koordinovaný vojenský úder na ciele v Sýrii v reakcii na minulotýždňový chemický útok s desiatkami obetí, za ktorý podľa Západu nesie zodpovednosť sýrsky vládnuci režim. "Vojenské riešenie je vždy až to posledné," vyhlásil hovorca Zemana.

Na svojom ďalšom twitterovom účte Ovčáček osočil novinárov, že vojnu chceli. "Nadšení českí novinári, neziskovkári a pražskokaviarnici vraj už čoskoro vyrazia do prvej línie v Sýrii. Stále však hľadajú veliteľa. Nejaký tip?" napísal.

Už vo štvrtok Ovčáček uviedol, že sa novinári pri predstave vojny "slastne oblizujú" a mali by byť poslaní do prvej línie.

České ministerstvo zahraničných vecí k nočnému útoku na Sýriu uviedlo, že je to jasný odkaz komukoľvek, kto by chcel v chemických útokoch v Sýrii pokračovať. Podľa ministerstva by sa však malo hľadať politické riešenie konfliktu.

Iránski lídri odsúdili útoky na Sýriu



Iránsky prezident Hasan Rúhání odsúdil sobotňajšie vzdušné útoky USA, Británie a Francúzska na Sýriu.

Podľa spravodajskej stanice BBC Rúhání vyhlásil, že "útoky USA na Blízkom východe nemajú žiadny účinok, iba vyhladzovanie a devastáciu".

Rúhání na schôdzke s iránskym najvyšším duchovným vodcom Alím Chameneím povedal, že západné sily "chcú týmto útokom ospravedlniť svoju prítomnosť v regióne".

Chameneí ešte skôr uviedol, že útok Západu na Sýriu je zločinom, ktorý neprinesie žiadny zisk.

"Prezident USA, britská premiérka a prezident Francúzska sú zločinci," konštatoval ajatolláh Chameneí.

Merkelová: Útoky spojencov v Sýrii boli potrebné a nevyhnutné



Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila sobotné vzdušné útoky spojencov v Sýrii za "potrebné a nevyhnutné". Informovala o tom agentúra DPA.

Merkelová uviedla, že útoky, ktoré podnikli Spojené štáty, Francúzsko a Británia proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada účinne preukázali "medzinárodné odsúdenie používania chemických zbraní a varovali sýrsku vládu pred ďalšími priestupkami".

Dodala, že spojenci prevzali zodpovednosť v rámci ich postavenia stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Putin odsúdil útok na Sýriu a označil ho za agresívny čin



Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil v sobotu letecké a raketové útoky Spojených štátov a spojencov na území Sýrie a uviedol, že išlo o "agresívny čin", ktorý zhorší humanitárnu krízu v Sýrii.

V stanovisku, ktorý podľa agentúry AP zverejnil Kremeľ, ruský prezident vyhlásil, že vzhľadom na sobotné vzdušné útoky Spojených štátov, Británie a Francúzska Moskva vyzýva na zvolanie mimoriadneho stretnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Putin dodal, že útok mal "deštruktívny vplyv na celý systém medzinárodných vzťahov".

Ruský prezident opätovne potvrdil postoj Ruska, že údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá, ktorý tieto útoky vyvolal, bol falošný. Putin dodal, že ruskí vojenskí experti v Dúme nenašli akékoľvek stopy po chemickom útoku. Kritizoval USA a ich spojencov, že sobotný útok podnikli bez toho, aby počkali na to, kým experti z medzinárodného vyšetrovacieho tímu oblasť navštívia.

Turecko: Vojenská akcia proti Asadovi je primeranou odpoveďou



Spoločná vojenská operácia USA, Británie a Francúzska proti sýrskym vládnym cieľom je "primeranou odpoveďou na chemický útok" v sýrskom meste Dúmá. Vyhlásilo to v sobotu turecké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že z vykonania tohto útoku je podozrivý sýrsky režim.

Podľa tureckého ministerstva
má sýrsky prezident Bašár Asad na svedomí zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny. Ankara považuje za dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo zaručilo, že takéto zločiny neostanú nepotrestané.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan privítal vzdušné útoky na Sýriu, ktoré v sobotu podnikli USA, Británia a Francúzsko.

Podľa spravodajskej stanice BBC Erdogan z Istanbulu odkázal, že útoky boli "náležité".

Na adresu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada turecký prezident uviedol: "Režim teraz vidí, že jeho stupňujúce sa útoky proti disidentom z posledných dní nezostanú bez odpovede."

Irán odsúdil sobotné vzdušné útoky na Sýriu a označil ich za porušenie medzinárodného práva a sýrskej územnej integrity. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Irán je proti používaniu chemických zbraní, ale rovnako tak odmieta nedokázané obvinenia z ich použitia ako zámienku pre vojenské intervencie v členských štátoch Organizácie Spojených národov.

Severoatlantická aliancia vydala rázne vyhlásenie na podporu svojich troch spojencov, ktorí podnikli vojenský útok na Sýriu po minulotýždňovom údajnom chemickom útoku v meste Dúmá.

Šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Aliancia "považuje použitie chemických zbraní na neprijateľné". Útok spojencov podľa neho "zníži schopnosť režimu naďalej útočiť na ľud Sýrie chemickými zbraňami". Podľa agentúry AP dodal, že "tí, ktorí sú zodpovední, musia byť bratí na zodpovednosť".

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že pozorne sleduje správy o útokoch USA, Británie a Francúzska na Sýriu. Konštatoval, že krajiny sú zaviazané konať v rámci smerníc Charty OSN a "medzinárodného práva vo všeobecnosti".

Taktiež povedal, že akékoľvek použitie chemických zbraní je odpudivé a utrpenie, ktoré spôsobuje, je strašné. Vyzval členské štáty OSN, aby prejavili zdržanlivosť a vyhli sa akýmkoľvek akciám, ktoré by mohli situáciu eskalovať.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ reagoval pozitívne na sobotné útoky na Sýriu a pripomenul, že prezident USA dal jasne najavo, že použitie chemických zbraní je za pomyselnou hranicou, ktorá by nemala byť prekročená. Predstaviteľ podľa agentúry DPA varoval, že Sýria sa sama ohrozuje svojimi "vražednými akciami" a tým, že slúži ako základňa pre Irán.

Stovky Sýrčanov demonštrovali v sobotu ráno na Umajovskom námestí v Damasku a mnohí z nich mávali sýrskymi, ruskými a iránskymi vlajkami na znak odporu po spoločných vzdušných útokoch USA, Británie a Francúzska. "Sme tvoji muži, Bašár," skandovali. Sýrska štátna televízia vysielala naživo z námestia, kde sa mohutný dav civilistov miešal s mužmi v uniformách či zákonodarcami.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyhlásila, že sobotná spoločná vojenská operácia s USA a Britániou proti Sýrii mala za cieľ tri lokality a Rusko bolo vopred informované.

Uviedla, že útoky boli zamerané na "hlavné výskumné centrum" sýrskeho programu chemických zbraní a na "dve dôležité výrobné lokality".

Podľa francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana operácia necielila na sýrskych spojencov alebo civilistov, ale na vládu prezidenta Asada pre jej údajné využitie chemických zbraní. Sýrska vláda popiera, že by ich použila, pripomína agentúra AP.