Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

K bombovému útoku v Ankare sa prihlásila kurdská militantná skupina

Tureckí vojenskí velitelia, ministri a rodinní príslušníci počas pohrebu ôsmich z 28 obetí stredajšieho bombového útoku v Ankare 19. februára 2016. Foto: TASR/AP

Kurdskí militanti varovali zahraničných turistov, aby necestovali do Turecka.

Istanbul 19. februára (TASR) - Málo známa militantná skupina Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK) sa dnes prihlásila k stredajšiemu bombovému útoku v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí a vyše 60 utrpelo zranenia. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na kurdské médiá.

Nálož nastražená v aute v stredu explodovala na rušnej križovatke vo chvíli, keď sa na svetelnej križovatke zastavili autobusy s vojakmi. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že útok má na svedomí Sýrčan s prepojením na kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Samotní sýrski Kurdi akúkoľvek spojitosť s výbuchom popierajú.




Sokoli slobodného Kurdistanu sa k útoku prihlásili prostredníctvom svojej webovej stránky. Ide o ozbrojenú frakciu operujúcu v juhovýchodnom Turecku a severnom Iraku. TAK sa pred vyše desaťročím odštiepili zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), dominantnej separatistickej organizácie tureckých Kurdov.

Podľa vyhlásenia TAK bol ankarský útok odvetou za turecké operácie v meste Cizre na juhovýchode krajiny. Boje medzi tureckými jednotkami a kurdskými ozbrojencami si tam vyžiadali už desiatky životov a vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí.

Turecká opozícia obviňuje tajné služby zo zlyhania

Turecká opozícia obvinila turecké tajné služby a kontrarozviedky zo zlyhania, ktorého dôsledkom bol stredajší teroristický útok v Ankare. Ako dnes informoval turecký denník Hürriyet, opozícia vyzvala vládu, aby prijala opatrenia zamedzujúce ďalším podobným tragédiám.

Výbuch v centre Ankary usmrtil v stredu 28 ľudí a ďalším viac ako 60 spôsobil zranenia. Nálož nastražená v aute explodovala na rušnej križovatke vo chvíli, keď sa pri semafore zastavili autobusy s vojakmi.

"Môžem povedať len jedno: Turecko nie je dobre spravované," vyhlásil predseda hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu po návšteve rodín obetí atentátu. "Turecko sa zmenilo na krvavý kúpeľ. Toto si nezaslúžime," zdôraznil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) sa rozpráva s mužom, ktorý sa zranil počas stredajšieho výbuchu v Ankare, počas návštevy zranených v nemocnici 18. februára 2016 v Ankare.
Foto: TASR/AP


Na údajné zlyhanie tajných služieb upozornil aj podpredseda frakcie CHP v parlamente Özgür Özel, ktorý pripomenul aj samovražedné atentáty z októbra, keď zahynuli v Ankare desiatky účastníkov predvolebného zhromaždenia.

Podľa Özela sú tieto zlyhania dôvodom na to, aby bola okamžite vyvodená zodpovednosť voči tureckému vedeniu. Özel pripomenul, že zodpovednosť za to, aby Turecko a jeho občania boli v bezpečí, nesie v prvom rade premiér a ministri obrany a vnútra.

Poslanec CHP Eren Erdem v súvislosti s atentátom v Ankare zverejnil tajnú správu tureckej tajnej služby MIT, ktorá varovala pred možnými útokmi, a to zo strany Islamského štátu, ako aj kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), pričom ich terčom mali byť armádne zariadenia.

Vo varovaní z 20. januára sa uvádza, že IS plánuje útoky na vojenské objekty a komandá PYD sa infiltrovali zo Sýrie do Turecka, aby útočili na jeho území. Erdem pred novinármi položil otázku, prečo MIT nepodnikla všetky nevyhnutné opatrenia, keď vypracovala túto správu.

Poslanec nacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Ümit Özdag tvrdí, že atentát v Ankare bol pokusom zatiahnuť Turecko do vojenskej intervencie v Sýrii. Vyzval preto všetkých tureckých politikov, aby konali s rozvahou. Podľa Özdagovho názoru v prípade najnovšieho ankarského atentátu nezlyhali tajné služby, ale nedbanlivo postupovala polícia, ktorá napriek avízu tajných služieb o hrozbe útoku neprijala adekvátne opatrenia.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok vyhlásil, že stredajší útok na vojenské autobusy spáchaný bombou nastraženou v aute má na svedomí Sýrčan s prepojením na Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Súčasne uviedol, že zodpovednosť za útok nesie aj sýrska vláda, ktorá podporuje kurdské polovojenské oddiely v Sýrii.

Kurdskí militanti varovali zahraničných turistov, aby necestovali do Turecka

Odštiepenecká skupina kurdských militantov varovala dnes zahraničných turistov, aby necestovali na dovolenky do Turecka. Súčasne pohrozila útokmi v tureckých turistických lokalitách.

Hrozbu zverejnila na svojej webovej stránke málo známa militantná skupina s názvom Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK), ktorá sa dnes prihlásila k stredajšiemu bombovému útoku v Ankare. Pri výbuchu zahynulo 28 ľudí a vyše 60 ďalších utrpelo zranenia.

Vyhlásenie TAK označilo turistický priemysel za jeden z hlavných zdrojov, pomocou ktorého Turecko financuje "špinavú" vojnu voči kurdskému obyvateľstvu.

"Varujeme zahraničných i domácich turistov, aby nechodili do turistických oblastí Turecka. Nebudeme niesť zodpovednosť za tých, ktorí prídu o život pri útokoch v týchto oblastiach," uvádza sa vo vyhlásení Sokolov slobodného Kurdistanu, ktorí sa pred vyše desaťročím odštiepili zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), dominantnej separatistickej organizácie tureckých Kurdov.