Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Turecko vyhlási trojdňový smútok za obete útoku na nemocnicu v Gaze

Počas protestu v rámci prejavu solidarity s Palestínčanmi došlo pred izraelským konzulátom v Istanbule 18. októbra 2023 k stretom ľudí s policajtmi. Foto: TASR/AP

Izrael akúkoľvek zodpovednosť za výbuch v nemocnici popiera a obviňuje z neho palestínskych militantov.

Istanbul 18. októbra (TASR) - Turecko vyhlási trojdňový štátny smútok v súvislosti so smrtiacim úderom na nemocnicu vo vojnou zmietanom pásme Gazy, pri ktorom prišli o život stovky civilistov, oznámili v stredu tamojší predstavitelia.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, horlivý podporovateľ Palestínčanov, predtým obvinil Izrael z "útoku na nemocnicu, kde našli útočisko ženy, deti a nevinní civilisti" a vyzval svet, aby zastavil tragédiu, ktorá sa odohráva v Gaze. Izrael akúkoľvek zodpovednosť za výbuch v nemocnici popiera a obviňuje z neho palestínskych militantov.

Nebolo bezprostredne jasné, kedy sa v Turecku začnú avizované dni štátneho smútku.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, obvinilo z utorkového útoku na nemocnicu Izrael. Podľa Izraela však výbuch spôsobila raketa, ktorú neúspešne odpálila militantná skupina Palestínsky islamský džihád; ten to však popiera. Výbuch si vyžiadal životy stoviek Palestínčanov.

Izraelská armáda zverejnila aj zábery nemocnice a priľahlého parkoviska pred a po útoku, ktoré podľa nej dokazujú, že výbuch spôsobila zblúdená raketa.