Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecko protestuje kvôli prieniku ruskej stíhačky nad jeho územím

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecko súčasne vyzvalo Rusko, aby sa v budúcnosti vyvarovalo podobných incidentov.

Ankara 5. októbra (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s incidentom z minulej soboty, keď ruské lietadlo počas letu pozdĺž spoločných hraníc so Sýriou narušilo vzdušný priestor Turecka. Píše o tom agentúra Reuters.

Situácia si vyžiadala intervenciu tureckých bojových stíhačiek F-16, dodalo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort v súvislosti s tým predvolal ruského veľvyslanca, ktorému vyjadril protest proti narušeniu tureckého vzdušného priestoru, uvádza sa v komuniké.

Turecko súčasne vyzvalo Rusko, aby sa v budúcnosti vyvarovalo podobných incidentov. Pohrozilo tiež, že v opačnom prípade bude Rusko niesť zodpovednosť za dôsledky, ktoré by mal ďalší neželaný incident.

Vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že šéf diplomacie Feridun Sinirlioglu o incidente hovoril so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, ako aj s kľúčovými partnermi NATO a generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom.

O incidente a predvolaní ruského veľvyslanca dnes informovali aj ruské agentúry TASS a RIA Novosti.

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom.

Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov.

Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia. Rusko do náletov nasadilo aj lietadlá typu Su-34, ktoré umožňujú zasiahnuť cieľ na celom území Sýrie "s absolútnou presnosťou", tvrdí ruská strana.

Ruská operácia narazila na kritiku Západu i sýrskej opozície, ktorá jej vyčíta v prvom rade to, že ruské lietadlá sa nezameriavajú na ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, ale aj na pozície umiernenej opozície, pričom pri náletoch prichádzajú o život aj civilisti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. "Rusko sa v tejto chvíli dopúšťa závažnej chyby. Môže ísť o náznak kroku, ktorý ho v tejto oblasti privedie do izolácie," uviedol Erdogan pre turecký denník Hürriyet pred odletom do Bruselu, kde bude dnes s lídrami Európskej únie rokovať o riešení utečeneckej krízy v Európe.

Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti IS a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie Bašára Asada.