Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Turecku vypočúvajú 17 Sýrčanov kvôli bombovým útokom v Istanbule

Polícia zaisťuje miesto výbuchu v Istanbule Foto: TASR/AP

Mužom hrozí obvinenie z členstva v teroristickej skupine.

Istanbul 17. januára (TASR) - Turecké úrady vypočúvajú 17 Sýrčanov podozrivých z napojenia na samovražedného útočníka, ktorý 12. januára zavraždil v centre Istanbulu desať nemeckých turistov. Oznámila to dnes agentúra AP.

Výsluch prebieha na istanbulskom súde. Mužom hrozí obvinenie z členstva v teroristickej skupine. Podľa miestnych médií prebieha samostatné vyšetrovanie 18. podozrivého, ktorý je neplnoletý. Bližšie údaje o nich nie sú zatiaľ známe.

Atentátnik sa odpálil v historickej štvrti Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia. Zranenia utrpelo 15 ľudí. Väčšinu z tohto počtu tvoria Nemci a zvyšok občania Nórska, Peru a Južnej Kórey.

Turecké úrady identifikovali atentátnika ako Nabíla Fadlího pôvodom zo Saudskej Arábie, ktorý prišiel do Turecka ako utečenec zo susednej Sýrie a vydával sa za azylanta.

Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla útok spáchala džihádistická skupina Dáiš (tzv. Islamský štát). Nemenovaní aktéri však podľa Davutogla využili túto extrémistickú organizáciu ako "subdodávateľa".

Premiér tiež vyjadril odhodlanie zintenzívniť nálety voči pozíciám Dáišu, ak sa ukáže potreba takéhoto kroku. Turecká vláda je podľa neho rozhodnutá vyhnať bojovníkov tejto extrémistickej skupiny z oblastí pri hraniciach Turecka.