Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Turecko vyzvalo Saudskú Arábiu a Irán na návrat k diplomacii

Ilustračné foto. Protestné zhromaždenie šiitov v irackom meste Nadžáf 4. januára 2016. Rozsiahle protesty v krajine vyvolala poprava významného šiitskeho duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii. Popravenie duchovného rozvírilo diplomatickú hladinu v arabskom svete a vyvolalo rozsiahle protesty v šiitskej komunite. Foto: TASR/AP

Iránska vláda sa spor s Rijádom pokúša zmierniť dištancovaním sa od útokov na saudskoarabské veľvyslanectvo. Z prípravy tohto činu dokonca obviňuje zahraničné živly.

Ankara 5. januára (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo dnes znepokojenie nad narastajúcim napätím medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktoré eskaluje po nedeľňajšom popravení významného šiitského duchovného Rijádom. Rezort tureckej diplomacie obe strany vyzval na pokoj a návrat k diplomatickému dialógu.

"Turecko vyzýva na ukončenie hrozieb a na návrat k diplomatickému dialógu a nabáda k vzájomnej opatrnosti," píše sa vo vyhlásení tureckej diplomacie.

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes na adresu Rijádu vyhlásil, že Saudská Arábia nemôže skrývať "svoj zločin" popravy šiitského duchovného Nimra an-Nimra tým, že preruší vzťahy s Teheránom.

"Saudská Arábia nemôže zakrývať svoj zločin odrezania hlavy duchovného vodcu odstrihnutím politických vzťahov s Iránom," povedal Rúhání na stretnutí s dánskym ministrom zahraničných vecí Kristianom Jensenom v Teheráne.

"Domnievame sa, že diplomacia a rokovania sú najlepším spôsobom, ako riešiť problémy medzi krajinami," dodal iránsky prezident, ktorého citovala štátna tlačová agentúra IRNA. "Regionálne štáty môžu zachrániť región od terorizmu prostredníctvom jednoty."

Najnovšia kríza medzi Saudskou Arábiou a Iránom ako dlhodobými rivalmi v regióne Blízkeho východu vypukla po sobotňajšej poprave významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra, ktorého úrady v prevažne sunnitskej Saudskej Arábii považovali za teroristu. V reakcii na to nasledovali útoky na saudskoarabské diplomatické zastupiteľstvá v šiitskom Iráne.

Rijád následne prerušil diplomatické, ako aj obchodné vzťahy s Teheránom. Zdôraznil, že na ich obnovenie pristúpi iba pod podmienkou, že sa Teherán prestane miešať do záležitostí iných štátov.

Iránska vláda sa spor s Rijádom pokúša zmierniť dištancovaním sa od útokov na saudskoarabské veľvyslanectvo. Z prípravy tohto činu dokonca obviňuje zahraničné živly.