Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Turecko vyzvalo svojich občanov, aby opustili Sýriu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí v Ankare oznámilo, že od 22. marca ukončí v Sýrii poskytovanie niektorých konzulárnych služieb.

Ankara 16. marca (TASR) - Turecko dnes vyzvalo svojich občanov v Sýrii, aby opustili krajinu, keďže tamojší vývoj smeruje k "vážnym bezpečnostným rizikám".

Ministerstvo zahraničných vecí v Ankare zároveň oznámilo, že od 22. marca ukončí v Sýrii poskytovanie niektorých konzulárnych služieb.

Premiér Recep Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko zvažuje vytvorenie "nárazníkovej" zóny pozdĺž hraníc na sýrskom území na zvládnutie rastúceho prílivu sýrskych utečencov unikajúcich pred násilím.

Zabezpečenie nárazníkovej zóny v Sýrii by si však vyžadovalo súhlas sýrskej vlády, inak by sa turecká armáda mohla dostať do konfrontácie so sýrskymi jednotkami, uviedla agentúra Reuters.

Ankara podľa Erdogana zváži aj stiahnutie svojho veľvyslanca z Damasku, keď sa všetci tureckí občania z krajiny vrátia domov.

Podľa tureckej diplomacie veľvyslanectvo v Damasku prestane od budúceho štvrtku s konzulárnymi službami, turecký konzulát v Aleppe však ostane otvorený.

Stáva sa tak v čase prvého výročia povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Pri nepokojoch a zásahoch vládnych síl proti opozícii prišlo podľa odhadov OSN o život vyše 8000 ľudí.

Protivládni sýrski aktivisti dnes vyzvali na masové protesty v krajine s požiadavkou "okamžitej vojenskej intervencie".