Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku sa začal proces s jedenástimi ľudskoprávnymi aktivistami

Ľudskoprávni aktivisti protestujú s transparentom pred súdom v Istanbule 25. októbra 2017. Istanbulský súd dnes jedenásť ľudskoprávnych aktivistov, vrátane dvoch miestnych šéfov tureckej pobočky Amnesty International (AI), obvinil z podpory teroristickej organizácie. Foto: TASR/AP

Osoby, medzi ktorými je aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International, nemecký a švédsky občan, zadržali začiatkom júla pri policajnom zásahu v hoteli neďaleko Istanbulu.

Istanbul 25. októbra (TASR) - V Turecku sa v stredu začal súdny proces s 11 ľudskoprávnymi aktivistami. Obviňujú ich z členstva v teroristických skupinách a napomáhania týmto skupinám, informuje agentúra AP.

Aktivistov, medzi ktorými je aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International Idil Eserová, Nemec Peter Steudtner a švédsky občan Ali Gharavi, zadržali začiatkom júla pri policajnom zásahu v hoteli neďaleko Istanbulu, kde sa mal konať seminár o digitálnej bezpečnosti. Ak obvinených uznajú za vinných, hrozí im až 15 rokov väzenia.

Napomáhanie ozbrojeným teroristickým organizáciám malo spočívať v komunikácii s osobami podozrivými z napojenia na kurdských a ľavicových militantov, ako aj na hnutie pod vedením moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Ten podľa tureckej vlády stojí za vlaňajším pokusom o vojenský prevrat v Turecku.

Proces je jedným z niekoľkých prípadov, ktoré prehĺbili rozpory medzi Tureckom a európskymi štátmi, predovšetkým Nemeckom. To považuje Steudtnera a približne desať ďalších Nemcov a osoby s nemeckým aj tureckým občianstvom väznené v Turecku za politických väzňov. V reakcii na Steudtnerove zadržanie nemecká vláda v júli varovala pred cestovaním do Turecka a spochybnila ďalšie ručenie za investície v tejto krajine.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla 2016 turecké úrady začali rozsiahle čistky proti údajným sympatizantom Gülenovho hnutia. Zo štátnych inštitúcií tak prepustili viac ako 150.000 ľudí. Pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny zatkli v krajine vyše 50.000 ľudí.