Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Turecku sa začal proces v prípade útoku na istanbulské letisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štyridsaťšesť obžalovaných s údajnými napojeniami na skupinu Islamský štát (IS) čelí medziiným obvineniam z vraždy, pokusu o zvrhnutie ústavného poriadku a členstva v teroristickej skupine.

Istanbul 13. novembra (TASR) - V Turecku sa v pondelok začal súdny proces s desiatkami osôb obvinenými z účasti na minuloročnom krvavom útoku na medzinárodné letisko v Istanbule.

Štyridsaťšesť obžalovaných s údajnými napojeniami na skupinu Islamský štát (IS) čelí medziiným obvineniam z vraždy, pokusu o zvrhnutie ústavného poriadku a členstva v teroristickej skupine. Prokuratúra požaduje doživotné tresty.

Traja podozriví militanti z IS ozbrojení automatickými zbraňami zaútočili 28. júna 2016 na Atatürkovo medzinárodné letisko v Istanbule a odpálili svoje samovražedné vesty. Zahynulo 45 ľudí a ďalších 163 utrpelo zranenia. Medzi mŕtvymi boli občania viac ako desiatich krajín vrátane približne 20 Turkov.

Medzi podozrivými je podľa agentúry Anadolu 16 Rusov, ale aj občania Alžírska, Tuniska, Egypta, Sýrie a Turecka. K útoku sa neprihlásila žiadna skupina, ale turecké úrady obviňujú IS.

Proces sa koná na predmestí Istanbulu. Štyroch z podozrivých zatiaľ ešte nevypátrali, ostatní sú za mrežami, pripomína agentúra AP.