Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Začal sa súd s Uzbekom obžalovaným z masakru v istanbulskom klube

Na videosnímke je muž, ktorého polícia identifikovala ako útočníka v nočnom klube v tureckom Istanbule počas noci pred útokom 31. decembra 2016. Foto: TASR AP

Abdulkadir Mašaripov - hlavný podozrivý - čelí obvineniu z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS), vraždy, pokusu zvrhnúť ústavný poriadok a ďalším obvineniam.

Istanbul 11. decembra (TASR) - V Turecku sa začal v pondelok súdny proces s uzbeckým militantom Abdulkadirom Mašaripovom obžalovaným z toho, že na Nový rok postrieľal v istanbulskom nočnom klube 39 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Súd sa koná na okraji Istanbulu. Obžalobe čelí aj 56 komplicov Mašaripova - pochádzajú z Európy, arabských krajín, stredoázijských krajín a Turecka. Okrem Mašaripova je za mrežami 50 ľudí.

Abdulkadir Mašaripov - hlavný podozrivý - čelí obvineniu z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS), vraždy, pokusu zvrhnúť ústavný poriadok a ďalším obvineniam. Prokurátor požaduje viacnásobný trest odňatia slobody na doživotie.

Islamský štát je obvinený z vykonania množstva teroristických útokov na území Turecka v rokoch 2015 a 2016. Masaker v klube Reina zostáva posledným rozsiahlym útokom IS na turecké mesto, keďže tamojšie úrady pristúpili k tvrdým protiopatreniam zameraným proti tejto extrémistickej sieti.