Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Začína sa súdny proces s Uzbekom, ktorý vraždil v istanbulskom klube

Policajt v civile kráča v byte, kde zatkli útočníka z obľúbeného nočného klubu Reina po jeho zadržaní v tureckom Istanbule 17. januára 2017. Foto: TASR/AP

Turecké úrady ho zadržali dva týždne po útoku, ktorý si vyžiadal 39 ľudských životov a desiatky zranených.

Istanbul 11. decembra (TASR) - V tureckom Istanbule sa v pondelok začne súdny proces s mužom, ktorý 1. januára tohto roku zastrelil v istanbulskom nočnom klube Reina 39 ľudí. Abdulkadir Mašaripov je uzbeckým občanom a čelí obvineniu z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Turecké úrady ho zadržali dva týždne po útoku, ktorý si tiež vyžiadal desiatky zranených. Mašaripov a jeho 56 komplicov z Európy, arabských krajín, stredoázijských krajín a Turecka čelí viacnásobnému trestu odňatia slobody na doživotie, informovala v noci na pondelok agentúra DPA, citujúc miestne médiá.

Islamský štát je obvinený z vykonania množstva teroristických útokov na území Turecka v rokoch 2015 a 2016. Masaker v klube Reina zostáva posledným rozsiahlym útokom IS na turecké mesto, keďže tamojšie úrady pristúpili k tvrdým protiopatreniam zameraným proti tejto extrémistickej sieti.

Na archívnej snímke zo 16. januára 2017 je uzbecký občan Abdulkadir Mašaripov, páchateľ novoročného teroristického útoku v istanbulskom klubu, je fotený počas zatknutia v Istanbule. Turecký prokurátor žiada pre Mašaripova 40 doživotných trestov. Podľa obžaloby 34-ročný Mašaripov zavraždil 1. januára v nočnom klube Reina 39 ľudí a zranil dalších 79 osôb.
Foto: TASR/AP

Krajina sa postupne zviecha z poklesu turistického ruchu, spôsobeného teroristickými útokmi, nevydareným pokusom o vojenský prevrat a politickou nestabilitou. V platnosti je stále prísny mimoriadny stav, ktorý vláde poskytuje širokú právomoc. To však vyvoláva obavy z poklesu demokracie v krajine.