Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali 26 ľudí pre podozrenie z nezákonného odpočúvania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Razie nariadil prokurátor mesta Izmir, informovala agentúra Reuters.

Istanbul 27. januára (TASR) - Turecká polícia zadržala dnes 26 bezpečnostných pracovníkov pre podozrenie z nezákonného odpočúvania politikov, štátnych úradníkov a podnikateľov. Razie nariadil prokurátor mesta Izmir, informovala agentúra Reuters.

Podľa nej boli razie ďalším úderom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana proti stúpencom moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA v dobrovoľnom exile. Predtým bol Erdoganovým spojencom.

Erdogan obviňuje Gülena z vytvorenia "paralelného štátu" v rámci tureckej administratívy a z toho, že sa ho snaží zosadiť. Gülenových stúpencov v polícii a justícii viní zo začatia vyšetrovania korupcie, ktoré v roku 2013 otriaslo vládou.

V priebehu škandálu sa dostali na internet usvedčujúce nahrávky z odpočúvania vtedajšieho premiéra, ministrov a ďalších predstaviteľov.

Vyšetrovanie, ktoré viedlo k demisii troch ministrov, označil Erdogan za "pokus o štátny prevrat". Zároveň zbavil funkcie tisíce policajtov, sudcov a prokurátorov.

Turecký súd v decembri vydal zatykač na Gülena pre podozrenie z vedenia zločineckej organizácie. Gülen popiera akúkoľvek účasť na sprisahaní voči vláde.