Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zadržali šéfredaktora opozičného tureckého denníka Cumhuriyet

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že Murat Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným vyšetrovaním. Zásah odsúdil predseda EP Schulz aj Amnesty International.

Istanbul 31. októbra (TASR) - Turecká polícia zadržala pri domových prehliadkach v Istanbule šéfredaktora opozičného denníka Cumhuriyet Murata Sabunca a redaktora toho istého periodika Güraya Öza. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa zdroja z prostredia redakcie denníka polícia vykonala domovú prehliadku aj u predsedu predstavenstva Cumhuriyetu.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla len toľko, že Murat Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným "vyšetrovaním".

Predseda EP Martin Schulz odsúdil zásah proti redakcii Cumhuriyetu



Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz ostro kritizoval zásah tureckých úradov proti redakcii opozičného denníka Cumhuriyet, ktorého šéfredaktora Murata Sabunca a viacerých redaktorov dnes zadržali. Informovala o tom agentúra DPA.

Schulz za zatýkaním redaktorov tureckých opozičných novín vidí politické dôvody, ktoré nemajú nijaké právne alebo bezpečnostné opodstatnenie.

"Zadržanie Murata Sabunca a ostatných novinárov z Cumhuriyetu je prekročením ďalšej červenej čiary v potláčaní slobody slova v Turecku," napísal na svojom konte na Twitteri predseda EP, pričom varoval pred "polarizáciou" tureckej spoločnosti.




K zadržaniu členov redakcie Cumhuriyetu sa vyjadrila aj ľudskoprávna organizácie Amnesty International, podľa ktorej je postup proti členom "jediného veľkého opozičného denníka súčasťou pokračujúceho systematického pokusu o umlčanie kritických hlasov".

Amnesty tiež varovala, že turecké orgány zneužívajú výnimočný stav, ktorý bol v krajine vyhlásený po júlovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat.

Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet je jedným z najstarších denníkov v Turecku.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ), na čele ktorej stojí duchovný Fethullah Gülen.

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.