Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecko zadržalo 7 ľudí podozrivých zo špionáže pre izraelský Mosad

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Istanbulská prokuratúra uviedla, že 12 ďalších podozrivých zostáva na slobode.

Istanbul 5. marca (TASR) - Turecko v utorok zadržalo sedem ľudí vrátane bývalého policajného šéfa, ktorí sú podozriví zo špionáže v prospech izraelskej spravodajskej služby Mosad. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA, ktoré sa odvolávajú na tureckú agentúru Anadolu.

Operácia tureckej spravodajskej služby a protiteroristickej polície odhalila, že podozriví predávali Mosadu za peniaze informácie, uvádza Anadolu.

Policajné jednotky prehľadali niekoľko adries, aby podozrivých zadržali, uviedol na sociálnej sieti X turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Dodal, že polícia našla v domovoch podozrivých počas razií pištole, drogy, digitálny obsah a detektory na odpočúvacie zariadenia.

Jedným zo zadržaných je podľa tureckých médií aj bývalý policajný riaditeľ Hamza Turhan Ayberk. Úrady Ayberka obviňujú z toho, že viedol tím zložený aj zo zamestnancov verejného sektora, ktorý zbieral pre Mosad informácie o určitých osobách pochádzajúcich z Blízkeho východu a spoločnostiach v Turecku.

Istanbulská prokuratúra uviedla, že 12 ďalších podozrivých zostáva na slobode.

Turecké úrady sa v posledných mesiacoch zameriavajú na údajných členov Mosadu pôsobiacich v Turecku. V januári turecká polícia zadržala 34 ľudí pre údajnú politickú a vojenskú špionáž pre túto službu. Vo februári potom zadržali ďalších sedem ľudí podozrivých z predávania informácií o cudzincoch Mosadu.

Tieto policajné operácie sú reakciou na správu amerického denníka The Wall Street Journal, podľa ktorej sa izraelské tajné služby pripravujú na vystopovanie a zabitie lídrov palestínskeho militantného hnutia Hamas vo svete po skončení vojny v Pásme Gazy.

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa zhoršili po vypuknutí vojny v Gaze pred takmer piatimi mesiacmi. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stal jedným z najtvrdších kritikov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého prirovnal k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Erdogan okrem toho vyzval západné krajiny, aby prestali Izrael podporovať, píše AFP.