Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali 19 ľudí vrátane kandidáta prokurdskej strany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zásahom došlo pri vyšetrovaní potýčok, ktoré vypukli neďaleko Šanliurfy vo štvrtok počas predvolebnej kampane.

Istanbul 16. júna (TASR) - Celkovo 19 ľudí vrátane člena prokurdskej strany kandidujúceho v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zadržali v sobotu turecké úrady v meste Šanliurfa na juhovýchode Turecka.

K zásahom došlo pri vyšetrovaní potýčok, ktoré vypukli neďaleko Šanliurfy vo štvrtok počas predvolebnej kampane, informovala turecká štátna agentúra Anadolu. Medzi zadržanými je aj Ismail Kaplan, kandidát prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), uchádzajúci sa v nadchádzajúcich voľbách o parlamentné kreslo.

Prezidentské i parlamentné voľby sa budú v Turecku konať 24. júna.

Štyria ľudia zahynuli pri potýčkach, ktoré vypukli vo štvrtok počas predvolebnej kampane v tureckom okrese Suruč v provincii Šanliurfa medzi prívržencami HDP a podporovateľmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Agentúra Anadolu informovala, že ozbrojenci zaútočili na skupinu prívržencov AKP a uviedla, že pri stretoch prišiel o život aj brat parlamentného poslanca AKP zo Šanliurfy, Ibrahima Halila Yildiza.

Svedkovia incidentu však pre tureckú verziu stanice BBC uviedli, že k zrážkam došlo po tom, ako jeden z miestnych obchodníkov prívržencom AKP povedal, že tejto strane svoj hlas neodovzdá. Napätie sa podľa svedkov následne vystupňovalo a obe strany spustili streľbu.

Turecký prezident i predseda AKP Recep Tayyip Erdogan z násilia obvinil zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) i HDP, pričom vo štvrtok na podujatí v Istanbule uviedol, že vinníci budú čeliť spravodlivosti. Krviprelievanie v Suruči odsúdila krátko po incidente aj strana HDP, informovala agentúra DPA.

Erdogan dlhodobo obviňuje HDP z napojenia na ozbrojenú PKK. Prokurdská HDP, ktorá je druhou najväčšou opozičnou stranou v tureckom parlamente, takéto obvinenia odmieta.