Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Turecku možno vzniknú základne pre zahraničných vojakov pre boj s IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecký parlament sa návrhom podľa očakávania bude zaoberať vo štvrtok.

Istanbul 1. októbra (TASR) - Turecký parlament bude debatovať o povolení zahraničným vojenským silám využívať turecké vojenské základne na cezhraničné operácie proti militantom Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii. S odvolaním sa na návrh tureckej vlády, ktorý predložila v utorok v neskorých večerných hodinách, o tom dnes informovala agentúra Reuters.

"Kabinet ministrov rozhodol... požiadať o povolenie parlamentu... na vyslanie tureckých ozbrojených síl v prípade nevyhnutnosti do zahraničia na cezhraničné operácie a intervencie, a umiestnenie zahraničných síl v Turecku za rovnakým účelom," uvádza sa v návrhu.

Turecký parlament sa návrhom podľa očakávania bude zaoberať vo štvrtok. Vzhľadom na silnú väčšinu vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) je však pravdepodobné, že ho schváli.

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes zároveň oznámil, že austrálske špionážne a tankovacie lietadlá sa okamžite pripoja k boju proti IS v Iraku, informovala agentúra AP. Austrália však podľa Abbotta zatiaľ iba zhromažďuje podporu pre kampaň proti "apokalyptickému kultu smrti".