Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko zatklo ďalších vojakov pre podozrenie z napojenia na Gülena

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gülena žijúceho v americkom exile Ankara označuje za pôvodcu zmareného pokusu o prevrat v Turecku, ktorý uskutočnila v roku 2016 časť tamojšej armády.

Istanbul 26. apríla (TASR) - Turecké orgány zatkli v piatok 115 vojakov v aktívnej službe pri zásahoch v Istanbule a iných mestách, ktoré boli namierené proti hnutiu kazateľa Fethullaha Gülena, označovaného Tureckom za teroristickú organizáciu. Po ďalších 95 vojakoch, podozrivých z napojenia na Gülena, vyhlásili pátranie, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú službu Anadolu.

Gülena žijúceho v americkom exile Ankara označuje za pôvodcu zmareného pokusu o prevrat v Turecku, ktorý uskutočnila v roku 2016 časť tamojšej armády. Samotný Gülen, niekdajší spojenec tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, tieto obvinenia popiera.

Prokuratúra v Istanbule dospela k záveru že spomínaných 210 vojakov, ktorí sú príslušníkmi pozemných, vzdušných a námorných síl, žandárstva či pobrežnej stráže, bolo v styku s tajnými imámami. Turecká vláda je presvedčená, že títo imámi usmerňovali nasledovníkov Gülena v radoch armády.

Podozriví udržiavali komunikáciu prostredníctvom pevných telefonických liniek, uviedla Anadolu.

Zatýkanie tzv. Gülenistov je v Turecku stále takmer na dennom poriadku, a to i napriek tomu, že od zmareného puču uplynulo už viac než dva a pol roka. Erdogan tento mesiac vyhlásil, že v tureckých väzniciach sa nachádza 30.559 takýchto osôb vrátane "vyše 15.000" príslušníkov armády.