Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Turecko zdieľa bolesť ukrajinského ľudu nad „hroznými“ zábermi z miest

Na snímke z 1. apríla 2022 muž hádže trosky z budov zničených počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami vo veľkom výbuchovom kráteri pri Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Scény z Buče, Irpiňa a ďalších ukrajinských miest oslobodených ukrajinskými silami viedli k obvineniam z vojnových zločinov a výzvam na prísnejšie sankcie proti Rusku.

Ankara 6. apríla (TASR) - Turecko v stredu vyhlásilo, že zdieľa bolesť ukrajinského ľudu nad "hroznými" zábermi, ktoré sa objavili z miest v okolí Kyjeva, a vyzvalo na nezávislé vyšetrovanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí však vo svojom stredajšom vyhlásení nepripísalo vinu Rusku ani neoznačilo krutosti, zachytené na fotografiách, za vojnový zločin.

Turecko sa mierni v kritike Ruska, pretože sa snaží vyvažovať svoje blízke vzťahy s Moskvou a s Kyjevom. Maloázijská krajina hostila predstaviteľov z oboch znepriatelených štátov na rozhovoroch zameraných na ukončenie vojny.

"Fotografie z masakru... sú hrozné a pre ľudstvo smutné. Zdieľame bolesť ukrajinského ľudu,"
uvádza sa vo vyhlásení tureckého ministerstva.

Na snímke mŕtve telo muža leží na zemi počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP


"Cieliť na nevinných civilistov je neprípustné. Predovšetkým očakávame, že táto záležitosť bude predmetom nezávislého vyšetrovania, že zodpovedné osoby budú identifikované a postavené pred spravodlivosť," píše ďalej ministerstvo vo vyhlásení.

Scény z Buče, Irpiňa a ďalších ukrajinských miest oslobodených ukrajinskými silami viedli k obvineniam z vojnových zločinov a výzvam na prísnejšie sankcie proti Rusku.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Turecko bude pokračovať vo svojich snahách skoncovať s takýmito "scénami zahanbujúcimi ľudstvo a zaistiť čo najskôr mier".