Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turkyne protestovali proti výrokom vicepremiéra o zákaze smiechu

Ilustračné foto Foto: TASR

Melda Onurová z hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany uviedla, že Arinčove výroky vykresľujú smiech ako hanebný čin a vystavujú ženy nebezpečenstvu násilia.

Istanbul 30. júla (TASR) - Stovky tureckých žien zverejnili dnes na sociálnej sieti Twitter svoje fotografie, na ktorých sa smejú, ako protest proti výrokom vicepremiéra Bülenta Arinča. Ten ich začiatkom týždňa vyzval, aby sa v záujme "ochrany morálnych hodnôt" vyvarovali smiechu na verejnosti, informuje agentúra Reuters.

Melda Onurová z hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) uviedla, že Arinčove výroky vykresľujú smiech ako hanebný čin a vystavujú ženy nebezpečenstvu násilia.

Oponenti obviňujú vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z uplatňovania stále autoritatívnejších spôsobov a zasahovania do súkromného života obyvateľov, ktoré je zdrojom dlhodobých sporov medzi tureckými sekularistami a Erdoganovými konzervatívcami.

Erdogan kandiduje v augustových prezidentských voľbách so zámerom stať sa prvou priamo zvolenou hlavou štátu prevažne moslimského Turecka.

Arinč, jeden zo zakladateľov Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorý sa slávi na konci moslimského pôstneho mesiaca ramadán, uviedol: "Žena by mala mať cudnosť. Nemala by sa smiať pred každým človekom a pôsobiť vyzývavo. Mala by si zachovávať svoju česť."