Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turecko žiada zasadnutie BR OSN kvôli situácii Turkménov v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O otázke bombardovania dedín obývaných Turkménmi už Ankara rokuje s.o Spojenými štátmi a Ruskom

Istanbul 23. novembra (TASR) - Turecko požiadalo o zvolanie stretnutia Bezpečnostnej rady OSN za účelom prerokovania otázky Turkménov v susednej Sýrii. S odvolaním sa na zdroj z prostredia kancelárie tureckého premiéra Ahmeta Davutogla o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Dodala, že sa tak stalo iba niekoľko dní po tom, ako si Ankara predvolala ruského veľvyslanca v Turecku na protest proti "intenzívnemu" bombardovaniu civilných dedín.

Ankara tak už tradične vyjadrila solidaritu so sýrskymi Turkménmi, občanmi Sýrie s tureckým pôvodom. Opakovane tiež deklaruje znepokojenie v súvislosti s ruskou vojenskou podporou jej dlhodobého rivala, sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

O otázke bombardovania dedín obývaných Turkménmi už Ankara rokuje so Spojenými štátmi a Ruskom, píše Reuters. List so žiadosťou o prerokovanie tejto záležitosti poslalo Turecko aj Británii, ktorá aktuálne zastáva predsedníctvo v BR OSN.

Podľa zdroja z prostredia tureckej vlády premiér Davutoglu špionážny rozmer tejto záležitosti konzultoval so šéfom tureckej armády i štátnej špionážnej služby. Minister zahraničných vecí Feridun Sinirlioglu zasa v tejto súvislosti telefonoval s americkým partnerom Johnom Kerrym.

Ankara si v piatok predvolala ruského veľvyslanca v Turecku a požiadala ho o okamžité ukončenie vojenskej operácie v severnej Sýrii v blízkosti turecko-sýrskych štátnych hraníc, ktorej súčasťou má byť podľa nej "silné bombardovanie" dedín s turkménskymi civilistami.