Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko zosilnilo ostreľovanie Kurdmi ovládaného mesta v Sýrii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecká delostrelecká paľba zameraná na Afrín, ktorý sa nachádza severozápadne od mesta Aleppo, trvá už vyše 48 hodín a zintenzívňuje sa.

Bejrút 15. januára (TASR) - Turecké delostrelectvo zintenzívnilo v pondelok ostreľovanie Kurdmi ovládaného mesta Afrín na severozápade Sýrie, ktoré pokračuje už tretí deň po sebe. Oznámila to dnes monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Centrum s odvolaním sa na kurdské zdroje uviedlo, že pri ostreľovaní zahynul na okraji Afrínu v nedeľu príslušník kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Turecká delostrelecká paľba zameraná na Afrín, ktorý sa nachádza severozápadne od mesta Aleppo, trvá už vyše 48 hodín a zintenzívňuje sa, píše sa v správe SOHR, ktorú prevzala agentúra DPA.

Ostreľovanie sa začalo v sobotu krátko po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že jeho krajina rozdrví Spojenými štátmi podporované kurdské jednotky v severnej Sýrii za "menej než týždeň". Vyzval ich súčasne, aby sa vzdali.

"Proti Erdoganovým silám budeme bojovať všetkými našimi prostriedkami. Budeme brániť našu zem do poslednej kvapky krvi," vyhlásil šéf Výboru pre zahraničné vzťahy v Afríne Sulajmán Džaafar v telefonáte pre DPA.

Ankara namieta proti tomu, že sýrski Kurdi, ktorých podporujú USA v rámci boja proti teroristickej skupiny Islamský štát (IS), ovládajú územie pri sýrsko-tureckej hranici, keďže ich obviňuje zo spojenia s kurdskými povstalcami v samotnom Turecku.

Turecko ovláda teraz približne 2000 štvorcových kilometrov územia v severnej Sýrii po tom, ako sa v roku 2016 spustilo cezhraničnú operáciu nazvanú Štít Eufratu, ktorá bola zacielená proti IS i sýrskych kurdským bojovníkom.