Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko zruší výberové konanie na nákup raketového systému z Číny

Raketové systémy, ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnosti Turecko používa americké protiraketové systémy Patriot.

Ankara 16. novembra (TASR) - Turecko ruší dlho odkladaný plán na nákup raketového obranného systému z Číny. Agentúre Reuters to oznámil zdroj z úradu tureckého premiéra. Ankara vraj namiesto toho plánuje vybudovať vlastný systém.

Turecko v septembri roku 2013 oznámilo, že spomedzi všetkých ponúk na dodávku obranných systémov si vybralo produkt FD-2000 od čínskej firmy China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC). Západní spojenci sa však v súvislosti s čínskou technológiou obávali bezpečnostných rizík, keďže Turecko je členskou krajinou NATO.

Rozhodnutie o zrušení výberového konania podpíše turecký premiér Ahmet Davutoglu počas budúceho týždňa.

Nemenovaný turecký činiteľ, ktorý viedol technické rokovania s Čínou, už v lete uviedol, že obchod blokuje predovšetkým neochota Číny zdieľať svoje technológie. Turecko by tak vraj mohlo získať informácie, ktoré by mu umožnili systém obsluhovať a prípadne ho aj skopírovať.

O zákazku v hodnote zhruba štyroch miliárd dolárov sa zaujímali aj americké firmy Raytheon a Lockheed Martin, ruská spoločnosť Rosoboronexport a francúzsko-talianske konzorcium Euroarms.

V súčasnosti Turecko používa americké protiraketové systémy Patriot, ktoré mu spojenci z NATO poskytli kvôli občianskej vojne v Sýrii. Víťazstvo čínskej firmy v obchodnom tendre turecké vedenie obhajovalo aj tým, že nový systém sa bude vyrábať hlavne v Turecku, nie v Číne, čím by podporilo domáci zbrojný priemysel.