Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Turecku hrozí začatie disciplinárneho konania pre kauzu aktivistu

Na archívnej snímke tureckí vojaci strážia pred budovou súdu v Istanbule v utorok 18. februára 2020. Súd v Istanbule oslobodil 16 ľudí, ktorí boli obžalovaní z pokusu o zvrhnutie vlády v súvislosti s environmentálnymi protestmi v roku 2013. Medzi oslobodenými bol aj známy finančník, filantrop a aktivista Osman Kavala. Foto: TASR/AP

Kavala je obvinený, že v roku 2013 spolu s ďalšími ľuďmi v Turecku organizoval a financoval masové protivládne protesty.

Štrasburg 10. júna (TASR) - Výbor ministrov Rady Európy vo štvrtok po prvý raz pohrozil začatím disciplinárneho konania proti Turecku pre nevykonanie súdneho príkazu na prepustenie filantropa Osmana Kavalu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Kavala je obvinený, že v roku 2013 spolu s ďalšími ľuďmi v Turecku organizoval a financoval masové protivládne protesty. Ako pripomenula agentúra AP, Kavala je vo väzení už viac než tri roky – a to napriek tomu, že nebol odsúdený za nijaký trestný čin. V máji mu súd v Istanbule opäť predĺžil väzobné stíhanie. Kavala pred týmto súdom vyhlásil, že vo väzení je napriek absencii dôkazov a v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý konštatoval porušenie jeho práv.

Výbor ministrov RE – zodpovedný za dohľad nad vykonávaním rozsudkov ESĽP – vo svojom vyhlásení uviedol, že "pokračujúce svojvoľné zadržiavanie" Kavalu je "zjavným porušením" záväzkov Turecka podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach a neprijateľným v štáte, kde má platiť vláda zákona.

Ministri dodali, že implementáciu rozsudku ESĽP zabezpečia "všetkými prostriedkami, ktoré má organizácia (RE) k dispozícii".

Výsledkom konania o porušení právnych predpisov môže byť pozastavenie hlasovacích práv a členstva v Rade Európy, ku ktorej sa Turecko pripojilo v roku 1950, informovala organizácia Human Rights Watch.

Kavala je obvinený, že v roku 2013 spolu s ďalšími ľuďmi v Turecku organizoval a financoval masové protivládne protesty. Ako pripomenula agentúra AP, Kavala je vo väzení už viac ako tri roky – a to napriek tomu, že nebol odsúdený za žiadny trestný čin.

Kavalu a osem obžalovaných zbavili obvinení ešte vo februári 2020, avšak odvolací súd začiatkom tohto roku tento verdikt zrušil a vo veci koná znova.

Protivládne protesty v roku 2013 boli organizované s cieľom postaviť sa proti plánovanému rozšíreniu nákupného centra v areáli malého parku Gezi v centre Istanbulu. Demonštrácie čoskoro prerástli do celoštátneho protestu proti vláde Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý bol v tom čase premiérom.
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 17. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Kavala, ktorý je aj spoluzakladateľom vydavateľstva a je dobre známy v komunite intelektuálov nielen v Turecku, ale aj v zahraničí, je v súvislosti s týmito protestmi podľa tureckých úradov podozrivý z "pokusu o narušenie ústavného poriadku".

Je známy svojou podporou umenia a financovaním projektov na podporu kultúrnej rozmanitosti a práv menšín – okrem iného aj v podobe nadácie Anadolu Kültür na podporu a ochranu tureckého kultúrneho dedičstva, ale aj kultúr iných národov, ktoré v Turecku žijú: Arménov, Grékov či Kurdov.

Erdogan, ktorý sa stal medzičasom prezidentom, Kavalu obvinil, že je nástrojom amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa. Erdogan o ňom tiež tvrdí, že organizoval povstania v mnohých krajinách.