Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecký denník čaká po zatknutí dvoch novinárov daňová kontrola

Muž drží výtlačok tureckého denníka Cumhuriyet s titulkom Čierny deň tlače počas protestného zhromaždenia žurnalistov proti zatknutiu opozičných novinárov tohto denníka,27. novembra 2015 v Ankare. Foto: TASR/AP

Denník totiž v máji zverejnil videozáznam, ktorý zachytával príslušníkov tureckej polície pri otváraní debien so zbraňami nájdenými v kufri nákladných áut smerujúcich do Sýrie.

Istanbul 1. decembra (TASR) - Turecký denník Cumhuriyet, ktorého dvaja poprední novinári boli minulý týždeň obvinení zo špionáže a teroristickej propagandy, čaká daňová kontrola. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval generálny riaditeľ denníka.

Turecký súd poslal ešte vo štvrtok do väzenia v Istanbule dvoch prominentných opozičných novinárov, šéfredaktora denníka Cumhuriyet Cana Dündara a zástupcu regionálneho vydania tohto denníka v Ankare Erdema Güla, a to pre obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii a vyzradenia štátnych tajomstiev. Dvojica vo väzení zostane až do začiatku súdneho procesu.

Denník Cumhuriyet (Republika) totiž v máji zverejnil videozáznam, ktorý zachytával príslušníkov tureckej polície pri otváraní debien so zbraňami a muníciou nájdených v kufri nákladných áut smerujúcich do Sýrie, ktoré pravdepodobne patrili tureckej tajnej službe (MIT).

Cumhuriyet vtedy tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následne vyhlásil, že tí, ktorí majú túto správu na svedomí, ohrozili bezpečnosť krajiny a za to "zaplatia vysokú cenu".

Celý prípad zároveň obnovil vlnu medzinárodnej kritiky ohľadne slobody prejavu a tlače v Turecku, pričom Spojené štáty vyjadrili v súvislosti so zatknutiami dvojice novinárov "hlboké znepokojenie".

"Informovali nás, že budú opäť kontrolovať účty Cumhuriyetu z roku 2010, dva a pol roka po tom, ako ich už skontrolovali," uviedol dnes generálny riaditeľ denníka Akin Atalay prostredníctvom Twitteru a k vyjadreniu pripojil aj fotokópiu správy o výsledku zmienenej daňovej kontroly z polovice roka 2013.