Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecký minister poskytol TV rozhovor, potom nechal záznam zhabať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Členom štábu jasne naznačilo, že so záznamom priestory ministerstva neopustia. Médium skúma možnosti využitia právnych krokov, aby nahrávku získalo, pričom hovorí o porušení slobody tlače v Turecku.

Kolín nad Rýnom/Ankara 6. septembra (TASR) - Nemecká televízna stanica Deutsche Welle (DW) vyzvala turecké úrady, aby neodkladne vydali videomateriál - záznam rozhovoru s tureckým ministrom mládeže a športu Akifom Čagatayom Kiličom -, ktorý jeho rezort skonfiškoval krátko po ukončení rozhovoru s moderátorom Michelom Friedmanom v pondelok večer.

Elektronické médium skúma súčasne možnosti využitia právnych krokov, informovali dnes tlačová agentúra DPA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa informácií, ktoré zverejnila dnes DW, oznámil hovorca tureckého ministra krátko po tom, čo šéf rezortu opustil priestory, v ktorom rozhovor zaznamenali, že stanica nahrávku nesmie odvysielať. Po protestoch štábu DW v Ankare ministerstvo videomateriál skonfiškovalo, pričom členom štábu jasne naznačilo, že s ním priestory rezortu neopustia.

Zainteresované turecké ministerstvo sa zatiaľ k incidentu nevyjadrilo.




Intendant DW Peter Limbourg hovoril v reakcii o "novom eklatantnom porušení slobody tlače v Turecku" a formuloval ďalej: "To, čo tu zažívame, napĺňa skutkovú podstatu nátlaku zo strany tureckého vedenia. S právnym štátom a demokraciou to nemá nič spoločné. Je nemožné, aby minister najskôr vyjadril pripravenosť na rozhovor a potom chcel prekaziť jeho odvysielanie, pretože sa mu nepáčili položené otázky."

Ako informoval hovorca DW Christoph Jumpelt, ešte v pondelok večer informovali o tejto udalosti nemecké veľvyslanectvo v Turecku, a pripomenul, že štáb sa nedočkal žiadneho vysvetlenia, prečo nie je možné odvysielať záznam 30-minútového rozhovoru.

Zväz nemeckých novinárov (DJV) vyzval turecké orgány, aby zhabaný materiál neodkladne vydali. Ide o najvážnejší možný útok na slobodu tlače, ktorý je známy iba z diktatúr, kritizoval predseda organizácie Frank Überall, podľa názoru ktorého by sa kauzy malo ujať nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Relácia Conflict Zone, pre ktorú inkriminovaný rozhovor vznikol, je podľa DW formátom ponúkajúcim konfrontačné rozhovory s osobnosťami medzinárodnej politickej scény.

Turecký minister Kilič je rodákom zo Siegenu v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý navštevoval nemeckú školu v Istanbule. Rezort mládeže a športu v Ankare prevzal na sklonku roka 2013.