Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Turecký opozičný líder obvinil Merkelovú zo zrady európskych hodnôt

Selahattin Demirtaš Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov ide evidentne o to, nenahnevať vládu v Ankare, v dôsledku čoho Berlín od začiatku spolupráce v otázkach migračnej krízy mlčí o porušovaní ľudských práv i nátlaku na médiá v Turecku.

Brusel 7. marca (TASR) - Zo zrady európskych hodnôt obvinil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú v Bruseli v súvislosti s rokovaniami s tureckou vládou jeden z lídrov opozičnej prokurdskej tureckej strany HDP Selahattin Demirtaš.

Podľa jeho slov ide evidentne o to, nenahnevať vládu v Ankare, v dôsledku čoho Berlín od začiatku spolupráce v otázkach migračnej krízy mlčí o porušovaní ľudských práv i nátlaku na médiá v Turecku. "Nemyslíme si, že kancelárka Angela Merkelová koná v otázkach utečencov v súlade s európskymi hodnotami," cituje dnes tlačová agentúra APA slová tohto tureckého opozičného predáka.

Demirtaš pripomenul, že dohoda medzi Bruselom a Ankarou zaväzuje tureckú stranu k lepšej ochrane štátnej hranice a k rozšíreniu boja proti prevádzačským gangom. Brusel naopak zaplatí Ankare najmenej tri miliardy eur v záujme zlepšenia zásobovania utečencov zo Sýrie v Turecku. Navyše by sa mali zrýchliť rokovania o možnom vstupe Turecka do únie a zavedení bezvízového styku s krajinou.

Predstaviteľ prokurdskej tureckej opozície sa vyslovil za to, aby sa do Turecka principiálne nevracali utečenci. Európska únia by podľa jeho názoru mala radšej pracovať na ukončení vojnových konfliktov, ktoré sú príčinou exodu, aby by sa mohli migranti vrátiť do rodných krajín.