Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Turecký premiér o boji proti IS: Trump by mal skončiť s touto hanbou

Turecký premiér Benali Yildirim. Foto: TASR/AP

Podľa Yildirima USA iba predstierajú, že bojujú proti IS. Turecký parlament bude znova rozhodovať o predĺžení výnimočného stavu.

Istanbul 3. januára (TASR) - Turecký premiér Binali Yildirim kritizoval dnes administratívu amerického prezidenta Baracka Obamu za podporovanie sýrskych kurdských síl, ktoré Turecko pokladá za teroristov, a vyzval novozvoleného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby skoncoval s "touto hanbou".

Yildirim uviedol, že turecká armáda už zabila vyše 1200 militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), a to od začiatku svojej vojenskej invázie na severe Sýrie v auguste. Premiér rázne vyhlásil, že Turecko je krajina, ktorá vedie najúčinnejší boj proti IS.

Turecký premiér predniesol prejav s týmito vyjadreniami pred členmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente deň po tom, čo sa IS prihlásil k zodpovednosti za útok na silvestrovskej párty v istanbulskom nočnom klube Reina, kde páchateľ zastrelil 39 ľudí. Islamský štát v pondelok uviedol, že streľbu podnikol "vojak kalifátu" ako odvetu za operácie tureckej armády v severnej Sýrii.



Yildirim tvrdí, že USA "iba predstierajú, že bojujú proti Dáišu (IS)". "Turecko je jedinou krajinou, ktorá vedie boj. Spojené štáty nerobia nič," vyhlásil premiér.

Turecký parlament bude znova rozhodovať o predĺžení výnimočného stavu



Turecký parlament prerokuje v tomto týždni nové predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalšie tri mesiace. O danom kroku bude turecký zákonodarný zbor následne hlasovať. Turecký premiér Binali Yildirim to dnes oznámil v rámci príhovoru k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Výnimočný stav v Turecku platí od polovice júla, keď sa v krajine odohral neúspešný pokus o vojenský prevrat. Jeho platnosť sa končí 15. januára.

Výnimočný stav, ktorý vláde umožňuje presadzovať moc pomocou dekrétov, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátko po zmarenom pokuse o puč 20. júla.

Turecko tvrdí, že za pokusom o vojenský prevrat z noci na 16. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v USA a Ankara žiada jeho vydanie, lebo ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie".

Ankara o Gülenovi tvrdí, že strojcom pokusu o prevrat dával inštrukcie. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).