Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecký premiér: Sýria a Rusko chcú vytvoriť na hraniciach pás teroru

Na archívnej snímke Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Turecko podľa podporuje v pondelok dohodnuté prímerie v Sýrii.

Ankara 23. februára (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu obvinil Rusko a Sýriu, ale aj militantov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) a Spojenými štátmi podporované oddiely kurdských milícií zo snahy vytvoriť "pás teroru" na hranici Sýrie s Tureckom. Zdôraznil, že jeho krajina nedopustí, aby sa tak stalo.

Davutoglu v rámci pravidelného týždenného vystúpenia pred poslancami svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) uviedol, že cieľom zmienených strán je zriadiť "štruktúru" teroru zostavenú zo skupiny IS a kurdských milícií Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii.

"Turecko si je vedomé týchto hier... a nedovolí to," dodal Davutoglu.

Turecko podľa podpredsedu vlády Numana Kurtulmuša podporuje v pondelok dohodnuté prímerie v Sýrii. Naznačil však, že Ankara môže pokračovať v ostreľovaní kurdských povstalcov v Sýrii v prípade, že "zaútočia" na Turecko.

Turecká armáda od začiatku mesiaca ostreľuje pozície kurdských bojovníkov v severnej Sýrii. Ostreľovanie pozícií Kurdov v sýrskom pohraničí označil za odvetu za ohrozovanie tureckých hraníc aj premiér Davutoglu.

Kurdské milície sú zatiaľ najúčinnejšou silou v boji proti extrémistickej organizácii IS v Sýrii. Ankaru však čoraz viac znervózňujú najnovšie územné zisky Kurdov na severe Sýrie neďaleko tureckých hraníc, konštatovala agentúra AP. Poukazuje aj na prepojenie sýrskych Kurdov so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá v Turecku už roky bojuje za práva kurdskej menšiny, ale medzinárodným spoločenstvom je označovaná za teroristickú organizáciu.