Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sýria sa podľa tureckého premiéra stala teroristickým štátom

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Turecko obviňuje Asada, že poskytuje zbrane kurdským povstalcom z PKK (Strany kurdských pracujúcich), ktorí bojujú proti vládnym vojakom na juhovýchode Turecka už takmer tri desaťročia.

Ankara 5. septembra (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že prezident Bašár Asad vytvoril v Sýrii "teroristický štát", a znovu vyjadril frustráciu z neschopnosti medzinárodného spoločenstva dohodnúť sa na riešení chaosu v tejto blízkovýchodnej krajine.

"Masakre v Sýrii, ktoré sa zintenzívnili kvôli ľahostajnosti medzinárodného spoločenstva, stále pokračujú," uviedol Erdogan na zhromaždení svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). "Režim v Sýrii sa teraz zmenil na teroristický štát," dodal turecký premiér.

Ankara najprv pestovala dobré vzťahy s Asadovou vládou, ale Erdogan sa stal počas sýrskeho ľudového povstania jedným z najtvrdších kritikov Asada. Protivládne povstanie v Sýrii sa začalo pred 17 mesiacmi.

Foto: TASR/AP
Turecko, zápasiace s prílevom približne 80.000 sýrskych utečencov, opakovane presadzovalo bezpečnostnú zónu v Sýrii, ktorú by chránilo medzinárodné spoločenstvo. Tento návrh však získal malú podporu.

Turecko obviňuje Asada, že poskytuje zbrane kurdským povstalcom z PKK (Strany kurdských pracujúcich), ktorí bojujú proti vládnym vojakom na juhovýchode Turecka už takmer tri desaťročia. Ankara tiež zdôraznila možnosť vojenského zásahu v Sýrii, ak sa tam PKK stane hrozbou. Asad poprel, že Sýria umožňuje militantom z PKK pôsobiť na sýrskom území v blízkosti tureckých hraníc.

PKK je označovaná Tureckom, Spojenými štátmi a Európskou úniou za teroristickú organizáciu.