Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident kritizoval USA za ich podporu Kurdov v Sýrii

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan kritizoval USA deň po tom, čo si Turecko predvolalo amerického veľvyslanca.

Istanbul 11. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval v stredu Spojené štáty za ich podporu Kurdov v Sýrii, kde bojujú proti militantom z organizácie Islamský štát (IS). Varoval pre "morom krvi" v regióne, informovala agentúra Reuters.

Erdogan kritizoval USA deň po tom, čo si Turecko predvolalo amerického veľvyslanca. Washington totiž vyhlásil, že na rozdiel od Turecka nepovažuje sýrsku kurdskú Stranu demokratickej jednoty (PYD) za teroristickú organizáciu.

Podľa Ankary je ale PYD napojená na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá na juhovýchode Turecka bojuje za autonómiu už tri desaťročia.

Erdogan povedal, že neschopnosť Washingtonu pochopiť podstatu a PYD a PKK spôsobí v regióne "more krvi" a ohrozí vnútornú bezpečnosť Turecka, ktoré by tak malo reagovať vlastným riešením. Podľa Reuters tak narážal na vytvorenie tzv. "bezpečnej zóny" na severe Sýrie, čo sa však v USA a NATO nestretlo s porozumením. Západní spojenci sa totiž obávajú, že by sa dostali do priamej konfrontácie so silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada.