Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident má pochybnosti o prímerí v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Dohoda, vypracovaná Spojenými štátmi a Ruskom, má vstúpiť do platnosti v sobotu 27. februára.

Ankara 24. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že jeho krajina "v zásade" podporuje dohodu o prímerí v Sýrii, ale má vážne obavy, že navrhované prímerie posilní sýrskeho prezidenta Bašára Asada a bude viesť k "novým tragédiám". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Erdogan v prejave pred desiatkami zamestnancov miestnych samospráv v hlavnom meste Ankara takisto povedal, že zoskupenie sýrskych kurdských milícií YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany) podporované Spojenými štátmi, ktoré Turecko pokladá za teroristickú organizáciu, by malo zostať mimo rámca dohody.

Dohoda, vypracovaná Spojenými štátmi a Ruskom, má vstúpiť do platnosti v sobotu 27. februára.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" v Sýrii sa netýka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), sýrskej odnože al-Káidy nazývanej Front an-Nusra ani žiadnych iných milícií, označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.

Erdogan zdôraznil, že Turecko podporuje "prímerie, ktoré umožní našim sýrskym bratom nadýchnuť sa". Dodal však, že "táto dohoda o prímerí jasne pomáha Asadovmu režimu".