Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident pricestuje 13. mája na trojdňovú návštevu Británie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Recep Tayyip Erdogan okrem iného prednesie prejav v londýnskom Kráľovskom inštitúte medzinárodných vzťahov, známom ako Chatham House.

Ankara 11. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestuje 13. mája do Británie na trojdňovú oficiálnu návštevu. Stretne sa s kráľovnou Alžbetou II. i premiérkou Theresou Mayovou. Informovala o tom v piatok agentúra Anadolu s odvolaním sa na Erdoganov úrad.

Podľa neho sa turecký prezident zúčastní 13. mája v Readingu v južnom Anglicku na záverečnej večeri turecko-britského fóra Tatlidil.

Toto fórum, založené v roku 2011, združuje vedúce osobnosti z akademickej, obchodnej, mediálnej a politickej oblasti a jeho cieľom je posilniť vzťahy medzi Tureckom a Spojeným kráľovstvom.

Turecký prezident okrem iného prednesie prejav v londýnskom Kráľovskom inštitúte medzinárodných vzťahov, známom ako Chatham House.

Očakáva sa, že témou Erdoganových stretnutí bude rozvoj spolupráce medzi krajinami v oblastiach ako hospodárstvo, obchod, bezpečnosť, obranný priemysel a kultúra, ďalej vývoj v Sýrii a Iraku, regionálny rozvoj vrátane Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA, vzťahy s Európskou úniou a spoločný boj proti terorizmu.