Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turecký súd nariadil prepustenie súdnej expertky a aktivistky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Fincanciová je renomovaná súdna expertka a veľkú časť svojej kariéry venovala dokumentovaniu mučenia a zneužívania.

Istanbul 11. januára (TASR) - Turecký súd v Istanbule v stredu nariadil prepustenie šéfky Tureckého lekárskeho združenia (TTB) Šebnem Korur Fincanciovej, ktorá žiadala vyšetriť podozrenia, že turecká armáda použila proti kurdským povstalcom v Iraku chemické zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Fincanciovú zatkli a vzali do väzby vlani v októbri po tom, čo upozornila na správy médií blízkych zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), podľa ktorých pri útokoch – údajne s použitím chemických zbraní – zahynulo v horách a jaskyniach na severe Iraku 17 bojovníkov PKK.

PKK vedie od 80. rokov povstanie proti tureckému štátu. Turecko, ako aj jeho západní spojenci zaradili PKK medzi teroristické organizácie. Turecká vláda obvinenia z použitia chemických zbraní proti kurdským povstalcom rozhodne odmietla.

Istanbulský trestný súd v stredu uznal Fincanciovú za vinnú zo šírenia "teroristickej propagandy". Ide o čin, za ktorý ju mohli odsúdiť až na 7,5 roka väzenia. Súd jej však vymeral menej ako tri roky väzenia a nariadil jej okamžité prepustenie.

Ľudí, ktorých v Turecku odsúdia na menej ako štyri roky odňatia slobody, zvyčajne – pod dohľadom súdu – prepustia na slobodu, vysvetľuje AFP.

Fincanciová (vysl.: Findžandžiová) je renomovaná súdna expertka a veľkú časť svojej kariéry venovala dokumentovaniu mučenia a zneužívania. Je aj poprednou ľudskoprávnou aktivistkou.

Verdikt predstavuje vzácny neúspech pre prokurátorov v krajine, kde tisíce politických oponentov vlády – mnohí z nich Kurdi – sedia za mrežami, konštatuje AFP.