Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecký súd neprepustí amerického pastora obvineného zo špionáže

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký protestantský pastor Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir.

Istanbul 18. júla (TASR) - Súd v tureckom meste Aliaga v stredu rozhodol, že americký pastor Andrew Brunson zostane vo väzení. Zároveň odmietol žiadosť jeho obhajcu o prepustenie a ďalšie pojednávanie odložil na 12. októbra, informovali agentúry DPA a AP.

Brunson čelí obvineniam za terorizmu a špionáže, za ktoré mu hrozí až 35 rokov väzenia. Je obvinený z kontaktov so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA. Ankara tohto tureckého kazateľa obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o vojenský prevrat v roku 2016.

Americký protestantský pastor Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir. V decembri 2016 ho však zatkli a obvinili z členstva v Gülenovom hnutí, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. Neskôr voči 50-ročnému Brunsonovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády.

O väznenom pastorovi sa zmienil americký prezident Donald Trump počas návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vo Washingtone v máji 2017. Požadoval, aby bol Brunson "urýchlene" vrátený do Spojených štátov.