Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecký súd vymeral doživotné väzenie 74 údajným pučistom

Ilustračná snímka. Foto: Twitter.com

Turecká vláda tvrdí, že pokus o prevrat vykonala časť armády mimo veliteľských štruktúr.

Istanbul 30. mája (TASR) - Celkovo 74 ľudí odsúdil vo štvrtok súd v tureckom hlavnom meste Ankara na doživotné väzenie za úlohu, ktorú údajne zohrali pri potlačenom pokuse o štátny prevrat z roku 2016. Sú medzi nimi aj piloti armádnych vrtuľníkov použitých v puči. S odvolaním sa na turecké štátne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Pre údajnú účasť na pokuse o prevrat z 15. na 16. júla 2016 bolo súdne stíhaných dovedna 152 osôb vrátane viacerých niekdajších vojenských pilotov. Tí boli obvinení z toho, že z vrtuľníkov útočili na prezidentský palác i policajné riaditeľstvo v Ankare.

Turecká vláda tvrdí, že pokus o prevrat vykonala časť armády mimo veliteľských štruktúr.

V súlade so vznesenými obvineniami uniesli pučisti vtedajšieho vojenského generála Hulusiho Akara, ktorý je v súčasnosti ministrom obrany, a ako rukojemníka ho previezli do bývalého prezidentského paláca v ankarskej štvrti Čankaya. Pilota Ugura Kapana, ktorý bol obvinený z jeho únosu, odsúdili vo štvrtok na 29 doživotných trestov. Súd mu okrem toho vymeral aj ďalších 3932 rokov vo väzení, píše DPA.

Ďalším 45 osobám stanovil väzenie v maximálnej výške 18 rokov, zatiaľ čo 31 ďalších oslobodil. Dve osoby ešte súdia.

Ankara viní zo zosnovania neúspešného prevratu moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte v apríli informoval, že v tureckých väzniciach je vyše 30.000 ľudí obvinených z prepojenia na Gülena, ktorý akýkoľvek podiel na zmarenom puči odmieta.