Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Turecký ustavný súd potvrdil zákonnosť väzby Osmana Kavalu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kavala je vo väzbe už od novembra 2017.

Istanbul 29. decembra (TASR) - Turecký ústavný súd potvrdil v utorok zákonnosť väzby filantropa Osmana Kavalu, ktorý je obvinený zo špionáže a z účasti na pokuse o štátny prevrat z roku 2016. Informovala o tom agentúra AFP.

Kavala je vo väzbe už od novembra 2017, hoci vo februári tohto roka ho súd oslobodil spod obvinení v spojitosti s protivládnymi protestmi z roku 2013. Bezprostredne po tom ho však opätovne zatkli a umiestnili do väzby v súvislosti s obvineniami zo špionáže a z účasti na neúspešnom pokuse o prevrat proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi z roku 2016.

Ústavný súd v utorok rozhodol, že Kavalova väzba neporušuje jeho práva na slobodu a bezpečnosť. Najbližšie súdne pojednávanie je naplánované na 5. februára 2021.

Kavala, ktorý sa narodil v Paríži, bol zakladajúcim členom pobočky Nadácie otvorenej spoločnosti filantropa Georgea Sorosa v Turecku, píše AFP. Takisto je šéfom Nadácie anatólskej kultúry (Anadolu Kültür), ktorá má za cieľ prekonávať rozpory v tureckej spoločnosti prostredníctvom kultúry a umenia.