Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Turisti sa pred vstupom do Sixtínskej kaplnky budú musieť očistiť

Sixtínska kaplnka vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pred vstupom do kaplnky bude 100 m dlhý koberec na očistenie topánok. "Prach, teplo, vlhkosť a oxid uhličitý sú najväčšími nepriateľmi malieb," oznámil riaditeľ Vatikánskych múzeí.

Rím 21. decembra (TASR) - Návštevníci Sixtínskej kaplnky so svetoznámymi freskami sa pred vstupom do nej budú musieť "oprášiť, očistiť a ochladiť", oznámil dnes riaditeľ Vatikánskych múzeí Antonio Paolucci. Ten už celé roky upozorňoval, že smog, prachové častice a stúpajúca teplota vzduchu v dôsledku narastajúceho počtu turistov predstavuje pre kaplnku, ktorú denne navštívi okolo 20.000 ľudí, veľké nebezpečenstvo.

"Úsek pred vchodom do kaplnky pokryjeme 100 metrov dlhým kobercom na očistenie topánok, po bokoch kaplnky nainštalujeme odsávače, ktoré zbavia oblečenie prachu a znížime vykurovanie, čím sa zníži telesná teplota návštevníkov a zároveň aj vlhkosť vzduchu," povedal Paolucci pre taliansky denník Corriere della Sera.

"Prach, teplo, vlhkosť a oxid uhličitý sú najväčšími nepriateľmi malieb," dodal Paolucci, pričom naznačil, že dané opatrenia sa zavedú v roku 2013.

Pripravuje sa tiež nová obrazová galéria a pavilón, ktorý bude poskytovať "virtuálnu prehliadku" Sixtínskej kaplnky. "Máme peniaze, práce napredujú," konštatoval Paolucci.

Vatikán v tomto roku oslavuje 500. výročie vzniku kaplnky. Michalangelo pracoval na jej stropných freskách štyri roky, väčšinou ležiac na chrbte. V rokoch 1536-41 na oltárnu stenu namaľoval scénu Posledného súdu.

Kaplnka, v ktorej prebieha i voľba nového pápeža, obsahuje aj renesančné fresky od Sandra Botticelliho, Domenica Ghirlandaia, Cosima Rosselliho a Pietra Perugina. Jej posledná veľká obnova trvala 20 rokov a skončila sa v roku 1999.