Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lavínové NEBEZPEČENSTVO uväznilo turistov vo Švajčiarsku aj Taliansku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vo švajčiarskom Zermatte, ktorý bol niekoľko dní neprístupný z podobných príčin už pred asi dvoma týždňami, sa zdržiava v súčasnosti okolo 9000 ľudí. Mestečko má asi 5000 stálych obyvateľov.

Zermatt/Bern 22. januára (TASR) - Švajčiarske horské stredisko Zermatt zostáva i v pondelok - po intenzívnom snežení a s tým súvisiacom zvýšení lavínového nebezpečenstva - stále odrezané od zvyšku sveta, respektíve dostupné iba helikoptérami.

Uzavreté zostávajú cestné komunikácie, železničná trať i turistické trasy. Návštevníkov vyzvali, aby sa vzhľadom na najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva zdržiavali výlučne v centre Zermattu alebo v tamojších objektoch.

V Zermatte, ktorý bol niekoľko dní neprístupný z podobných príčin už pred asi dvoma týždňami, sa zdržiava v súčasnosti okolo 9000 ľudí. Mestečko má asi 5000 stálych obyvateľov.

Turistické inštitúcie upozorňujú hostí, že majú v Zermatte k dispozícii viacero možností, ako využiť voľný čas, tak napríklad Múzeum Matterhornu, kino, ako aj možnosť zahrať si biliard alebo vyskúšať si schopnosti v hale vybavenej zariadením na športové lezenie.
Na snímke hasič stojí pri cestnej rampe vo švajčiarskom horskom stredisku Zermatt.
Foto: TASR/AP


Zo Švajčiarska, konkrétne z kantónu Schwyz, prišla aj správa o uväznení siedmich turistov a ich sprievodcu v jaskynnom systéme Hölloch, kde ich prekvapila voda. Švajčiari vo veku 25-55 rokov sa nezranili, sú v poriadku a podarilo sa im bivakovať v časti jaskynného systému zabezpečenej proti vode.

Psychologickej podpory sa uväzneným dostalo od štvorice profesionálov, ktorí k ním zliezli do podzemia. Ich trasa je však veľmi náročná a nie je vhodná na vyslobodenie mužov. S poklesom vodnej hladiny sa ráta až v utorok, to by mohlo umožniť uväzneným dostať sa z jaskyne.

Hrozba lavín uväznila turistov v stredisku Livigno



Talianske lyžiarske stredisko Livigno v Lombardsku sa po hustom snežení ocitlo odrezané od zvyšku sveta. Prístupové cestné komunikácie museli dočasne uzavrieť pre vysoký stupeň lavínového nebezpečenstva, informovali v pondelok tamojšie médiá.

Z údolia Valle d'Aosta prišla v pondelok správa o zosuve lavíny v oblasti medzi Aostou a švajčiarskou hranicou. Masy snehu zasiahli pri zosuve na cestnú komunikáciu i jeden z domov, k zraneniam však nedošlo.

Už skôr lavína strhla dvoch lyžiarov v obci Roccaraso v Apeninách, jeden z nich utrpel zranenia. V sobotu prišiel vyznávač zimných športov o život po páde lavíny v okolí zimného strediska Sestriére.